Olaszos bableves

0
155

Mit szólsz egy gyors, tavaszi leveshez? Füstölt kolbász, fehérbab, zöld fűszerek, sárgarépa – semmi extra hozzávaló, mégis gazdag, tartalmas, és gyorsan el is készül

  • Bár a füstölt kolbász nem kifejezetten egy nyári hozzávaló, de szerintem kár lenne kihagyni a fűszeres, füstölt ízt.
  • Nemrég fedeztem fel magamnak a konzerv bab mágiáját. Persze, nyilván tudtam, hogy létezik babkonzerv, sőt a chilis babhoz csak azt használok, de valahogy soha nem jutott eszembe fehér babot venni. Mindig a száraz változatra nyúltam rá a boltban, amit aztán áztattam, főztem: tudod, a teljes babos adminisztráció. Mivel a konzerv babbal kimarad az egész áztatós-főzős buli, így szuper megoldás, ha valamit gyorsan szeretnél készíteni. Nyilván nem mindenre alkalmas, de ehhez a bableveshez tökéletesen megfelel.
  • A sárgarépa mellett gazdagíthatod fehérrépával, vagy más gyökérzöldséggel
  • A tarhonya helyett pedig a rizsszem tészta is jó választás. És ha már tarhonya: azért pirítsd meg előre, hogy ne szívjon magába túl sok folyadékot, és ne ázzon szét teljesen a levesben. Ugyanez vonatkozik a rizsszem tésztára is: pirítsd meg szárazon.

_____

Olaszos bableves

elkészítés: kb 40 perc
adag: 2-3 személyre

Hozzávalók:
100 g parasztkolbász
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
2 közepes szál répa
1/2 tk pirospaprika
1 ek paradicsompüré
1 tk szárított bazsalikom
1 tk Szárított oregánó
Só, bors
500 ml hús alaplé
2 babérlevél
1 doboz fehérbab konzerv
kb. 100 ml tarhonya
150 ml tejföl
nagy csipet friss petrezselyem

Elkészítés:
1. A tarhonyát pirítsd meg: alacsony lángon, egy száraz serpenyőben. Tedd félre.
2. A kolbászt karikázd fel, és alacsony lángon süsd ki a zsírját.
3. Add hozzá a kettévágott fokhagymát, és a finomra vágott vöröshagymát. Dinszteld meg, majd jöhet a felkarikázott sárgarépa is.  Fűszerezd pirospaprikával, paradicsompürével, bazsalikommal és oregánóval és hagyd pirulni további 1 percet. Sózd és borsozd.
4. Öntsd fel az alaplével, add hozzá a babérlevelet, és főzd puhára a répát.
5. A babot csepegtesd le, és borítsd a leveshez. Forrald fel, és mehet hozzá a pirított tarhonya is. Ha a tarhonya már majdnem puha, hőkiegyenlítéssel habard be a tejföllel.
6. Forralj rajta egyet, szórd meg finomra vágott friss petrezselyemmel, és már tálalhatod is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét