Gyoza

0
504

…vagy Dumpling? vagy minek is nevezzelek?

A Kínából származó gombóc, a dumpling, eredeti nevén jiaozi hússal és/vagy zöldséggel töltött búzalisztes tésztacsomag, és leginkább köretként készítik. A gombócokat leggyakrabban párolják, serpenyőben sütik, vagy főzik.

Míg a jiaozi körülbelül ezer éves múltra tekint vissza, a gyoza egy sokkal újabb innováció. A második világháború alatt a japánok jiaozit ettek, miközben elfoglalták Mandzsuriát. Hazatérés után néhány japán megpróbálta újraalkotni a jiaozit otthon, japán alapanyagok és elkészítési módszerek segítségével. Így született a gyoza, vékonyabb tésztával és finomabbra vágott töltelékkel. Az ételt leggyakrabban serpenyőben sütik, hogy isteni ropogós állagot hozzon létre, amely szintén kiemeli egyedi ízeit.


Ehhez képest ez valahol a kettő keveréke, abszolút nem autentikus, de nagyon finom

Fogalmam sincs, hogy egyáltalán, hogy merült fel a lehetősége, de csemete egyszercsak azzal állt elő, hogy készítsünk kis tésztabatyukat, mert ő azt már előre tudja, hogy szeretni fogja.
Mit tesz ilyenkor lelkes anyu, aki egyébként amúgy is nagyon csípi a kelet konyhát: nanaá, hogy tésztabatyut készít 😀

csemete pedig tényleg imádja 😀


A helyzet az, hogy baromi könnyednek tűnik, amikor a videókon – a tapasztalt kezek – pikkpakk meghajtogatják ezeket a kis táskákat, de a valóságban közzel sem ennyire egyszerű a helyzet. Nyilván nem lehetetlen, némi gyakorlással biztos simán összehozza az ember – dolgozom rajta…

De addig is, amíg leszek annyira eredményes, hogy nyilvánosság elé álljak vele, a derelye vagy ravioli forma baromi jó barátom – és neked is, ha hasonlóan vagy a dologgal.


Pillanatok alatt elkészítheted vele a kis „gombócokat”, és tényleg, igazán csinosak lesznek ( a kézi változatokat eldugtam a kép bal felső sarkába, de láthatod, hogy nem vicceltem, lelkesen próbálkozom :D)

Gyorsan elkészül, semmi különös hozzávalót nem igényel, és nagyon finom. Jahh, és baromi laktató…
Ebből az adagból kb 20 darab dumpling lesz, amit hárman nem tudunk megenni egy ebédre. Nem mondom, utána apránként lába kel, de tényleg nagyon kiadós.

…a szószt semmiképpen ne felejtsd el…

Gyoza

elkészítés: 1 óra
adag: 20-22 darabhoz kb 3 személyre

Hozzávalók:

a tésztához
300g liszt
180g hideg víz
1 csapott tk só

a töltelékhez
300g darált sertéshús
1 közepes sárgarépa reszelve
2 gerezd fokhagyma
Kb 5 cm gyömbér
2 szál újhagyma
3-4 ek szójaszósz

+ olaj a sütéshez

a szószhoz (csak keverd el a hozzávalókat és tedd félre)
50ml szójaszósz
1 ek rizsecet
1 ek barnacukor
1 ek metélőhagyma
1 g fokhagyma

1. Keverd el a sót és a lisztet, és a vízzel együtt gyúrj belőle sima tésztát. Takard le, és tedd félre
2. Tedd tálba a darálhúst, add hozzá a répát, az apróra vágott újhagymát. Reszeld hozzá a gyömbért, és nyomd bele a fokhagymát. Ízesítsd a szójaszósszal és keverd egyneműre.
3. A tésztát nyújtsd kb 2mm vékonyra, és szaggasd ki a korongokat. 
4. Tégy egy tésztakorongot a formára, mérj rá egy evőkanál tölteléket, és nyomd össze. A kis batyut az illesztéssel felfelé igazítsd meg, és tedd lisztezett felületre.
5. Serpenyőben melegíts néhány evőkanál olajat, és pakold bele a gyozát. Pirítsd meg az alját, és öntsd fel kb 50ml vízzel. Takard le, és hagyd, hogy a gőzben kb 8 perc alatt megpuhuljon.
6. Tégy így a többi tésztával is
7. Tálald azon melegében, és tunkizni kínáld mellé a szószt is 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét