…vagy minek is nevezzelek… 😀
Mindig is zavaros volt ez a húsvét-nyúl-répa összefüggés, de azért ez a répa alakú kifli majdnem mindig előkerül a szezonban. Készült már pizzatésztából, még narancssárgára festve is (nem akarok róla beszélni… :P), leveles tésztából, most pedig a hamburgerzsemle receptje alapján.
Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya: a leveles tészta hamar elkészül, de olyan kis nyomi, hogy össze-vissza reped. A pizza tészta jól használható, viszont könnyen kiszárad, és nem lesz olyan szép fényes sem. Ez a hamburger-kiadás viszont nagyon kis csinoska
Én most sonkakrémmel töltöttem, de sonkát, sajtot is zöldségeket is szoktam szuszakolni bele, amit csemete uzsira visz magával.
Ha nincs ilyen kis fém kúpod, amire rátekered a tésztát – lássuk be, azért ez nem egy klasszik konyhai darab. Ilyenkor mindig rájövök, hogy milyen eszement mennyiségben van itthon „vacak”… – akkor készítsd alufóliából.
Egyszerűen tekerj belőle kúpot, és felül rögzítsd. A legjobb a vastag fólia, amit grillezéshez is használsz. Ha csak a vékonyabb van otthon, akkor előbb papírból készíts tölcsért, és azt vond be alufóliával. Mindkét változattal készítettem már, teljesen jól használható. Ráadásul a mérettel is tudsz játszani. Azért ne készítsd túl nagyot, mert iszonyat mennyiségű cucc tud belemenni. A sonka-zöldség kombónál ez jó, de ha krémmel töltöd meg, akkor nem jó, ha abból nagyon sok van benne.
elkészítési idő: kb 2 óra
adag: kb 12 darab
sütési hőfok: 200’C
hozzávalók:
500 g liszt
25g friss élesztő
2,5 dl tej
20 g cukor
1,5 tk só
1 db tojás
50 g vaj (szobahőmérsékletű)
Kenéshez:
1 tojás
Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és add hozzá a cukrot is. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Gömbölyítsd ki, és hagyd kelni kb egy órát, vagy amíg a duplájára nem nő.
Enyhén lisztezett felületen finoman nyújtsd kb 1 cm vékony téglalappá. Vágj kb 1,5cm-es csíkokat. Egyenként egy kicsit hengergesd meg a deszkán. Tudod, hogy olyan kukac-forma legen 😉 Tekerd körbe a formát. Ha rövid, told meg, csak arra figyelj, hogy a toldás alulra kerüljön.
Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd pihenni fél órát. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra, légkeveréssel.
Végül kend meg felvert tojással. Légy alapos, mindenhova jusson a tojásból, hogy végül egyenletesre süljön
200’C-os, légkeveréses sütőben süsd 10-12 percig. A formát picit tekerd meg, úgy könnyen ki tudod húzni belőle. Én még melegen szoktam, hogy a fém mentén ne nedvesedjen be a tészta.
Rácson hagyd kihűlni, majd töltsd meg kedved szerint
[…] sem kell a szomszédba menni, ha kreativitásról van szó. Ezt tökéletesen bizonyítja ez a Répa-kifli recept […]