Ezelőtt bő 16 éve készítettem egyszer kókusz tortát, amit Férj azóta is emleget. Mert két dolgot szeret nagyon – természetesen rajtunk kívül 😉 – a kókuszt és a karamellt. Az utóbbi viszonylag új keletű dolog, de a kókusz régi szerelem. Ezzel együtt valahogy mégis mindig ellapozódott, készült helyette más, és különösen én sem erőltettem a dolgot. Ennek a legfőbb oka, hogy nem igazán találtam olyan receptet, amit szívesen kipróbáltam volna, de még olyat sem, amiből egyáltalán kiindultam volna.
Aztán nemrég a Pinteresten itt találtam egy kókusztorta receptet, ami jónak tűnt. Egészen addig, amíg végig nem olvastam..mert a durván 1kg cukor, ami benne volt, elég szürreálisnak tűnt már első olvasatra is. De mindegy, némi alakítás után neki is láttam, és már az elején bebizonyosodott, hogy több sebből vérzik a dolog 😛
de ha egyszer az embert elkapja a lendület, és már amúgy is belengettem itthon, ráadásul volt egy doboz mascarpone is…
Ez nem egy kifejezetten bolyhos (istenem, ez a szó, de nem találok jobbat), sokkal inkább egy szaftos piskóta, kellemesen intenzív kókusz ízzel. Az eredeti receptben író szerepel, de ezt inkább kókusz krémre cseréltem. Nem kókusztej, hanem a sokkal sűrűbb kókusz krém, vagy kókusz tejszín.
Lényegesen kevesebb cukor került bele. Nem csak a krémbe, de a piskótába is.
Mivel a kókusztej, vagy a krém, de a kókuszreszelék sem kifejezetten intenzív ízű, így a kellemes kókusz érzetről a kókusz aroma, és a kókuszos fehér rum gondoskodott. Ez utóbbi bár alkohol, de a cirka 1 óra alatt kb teljesen elpárolog, úgyhogy nyugodtan adhatod gyerkőcnek is. De ha inkább mégis kihagynád, az aromával helyettesítheted azt is. Szerintem kb semminek nincs olyan kókusz íze, mint a kókuszos fehér rumnak 😀
Mindenképpen figyelj arra, hogy ne keverd túl, hogy ne legyen sűrű és lapos a piskóta.
Tálalás előtt érdemes fél órára kivenni a hűtőből, hogy picit megmelegedjen, sokkal puhább és lazább lesz az állaga.
Amit legközelebb másképp csinálok majd, és javaslom neked is: A száraz és a nedves hozzávalókat fokozatosan, felváltva öntsd egymáshoz. Így megakadályozhatod, hogy túlkeverd a tésztát. A leírásban már így olvashatod.
Mivel nem szeretjük a vajas krémeket, mindig inkább tejszínes-mascarponés alapot választok. Ezzel ugyan kicsit nehezebb dolgozni, hiszen lágyabb, de szerintem sokkal finomabb. De ahogy látod is, a kókuszreszelék elég jól megtartja, nem lesz gond a torta töltésénél
A lisztből lehetőleg süteménylisztet használj, ez extra finomra van őrölve, és sokkal könnyebb lesz tőle a piskóta állaga.
Kókusz torta
Elkészítés: kb 2 óra + amíg kihűl, és pihizik a hűtőben
Forma mérete: 16cm átmérőjű csatos tortaforma
Sütési hőfok: 180°C légkeveréssel
hozzávalók:
a piskótához
5 tojásfehérje
200ml kókuszkrém
200g cukor
120g vaj
1 ek kókusz aroma
4cl kókuszos fehér rum
400g süteményliszt
80g kókuszreszelék
10g sütőpor
a krémhez:
250g mascarpone
150g porcukor
70g kókuszreszelék
2 ek kókuszaroma vagy kókuszos fehér rum, ha belefér az életetekbe az alkohol
300ml habtejszín (min 30%)
5-6 ek kókuszreszelék a borításhoz
A lisztet és a sütőport keverd el, és tedd félre. A tojásfehérjét verd fel, és add hozzá a kókusz krémet.
Enyhén összeesik majd, ne lepődj meg. A vajat és a cukrot habosítsd ki, add hozzá a kókusz aromát/likőrt, majd felváltva a lisztes és a tojásos keveréket.
Dolgozd össze, de csak annyira, hogy ne maradjanak benne lisztdarabok. Végül forgasd bele a kókuszreszeléket is. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokon süsd kb 60 percet, vagy amíg a pálca tisztán nem jön ki a tűpróba során.
Adj neki 10 percet, majd varázsold ki a formából, és rácson hagyd teljesen kihűlni.
A krémhez: a mascarponét és a porcukrot dolgozd össze, add hozzá a kókuszaromát/likőrt, és a kókuszreszeléket, végül forgasd bele a kemény habbá vert tejszínt is.
A tortát keresztben vágd 3 részre, töltsd meg a krém 3/4 részével, és a maradékkal vond be a tortát. Végül simíts rá körben kókuszreszeléket, és tedd hűtőbe 3-4 órára, hogy a piskóta és a krém közelebbi kapcsolatba kerüljenek egymással.