Kókusz torta

0
5822

Ezelőtt bő 16 éve készítettem egyszer kókusz tortát, amit Férj azóta is emleget. Mert két dolgot szeret nagyon – természetesen rajtunk kívül 😉 – a kókuszt és a karamellt. Az utóbbi viszonylag új keletű dolog, de a kókusz régi szerelem. Ezzel együtt valahogy mégis mindig ellapozódott, készült helyette más, és különösen én sem erőltettem a dolgot. Ennek a legfőbb oka, hogy nem igazán találtam olyan receptet, amit szívesen kipróbáltam volna, de még olyat sem, amiből egyáltalán kiindultam volna.

Aztán nemrég a Pinteresten itt találtam egy kókusztorta receptet, ami jónak tűnt. Egészen addig, amíg végig nem olvastam..mert a durván 1kg cukor, ami benne volt, elég szürreálisnak tűnt már első olvasatra is. De mindegy, némi alakítás után neki is láttam, és már az elején bebizonyosodott, hogy több sebből vérzik a dolog 😛

de ha egyszer az embert elkapja a lendület, és már amúgy is belengettem itthon, ráadásul volt egy doboz mascarpone is…

Ez nem egy kifejezetten bolyhos (istenem, ez a szó, de nem találok jobbat), sokkal inkább egy szaftos piskóta, kellemesen intenzív kókusz ízzel. Az eredeti receptben író szerepel, de ezt inkább kókusz krémre cseréltem. Nem kókusztej, hanem a sokkal sűrűbb kókusz krém, vagy kókusz tejszín.
Lényegesen kevesebb cukor került bele. Nem csak a krémbe, de a piskótába is.

Mivel a kókusztej, vagy a krém, de a kókuszreszelék sem kifejezetten intenzív ízű, így a kellemes kókusz érzetről a kókusz aroma, és a kókuszos fehér rum gondoskodott. Ez utóbbi bár alkohol, de a cirka 1 óra alatt kb teljesen elpárolog, úgyhogy nyugodtan adhatod gyerkőcnek is. De ha inkább mégis kihagynád, az aromával helyettesítheted azt is. Szerintem kb semminek nincs olyan kókusz íze, mint a kókuszos fehér rumnak 😀

Mindenképpen figyelj arra, hogy ne keverd túl, hogy ne legyen sűrű és lapos a piskóta.Tálalás előtt érdemes fél órára kivenni a hűtőből, hogy picit megmelegedjen, sokkal puhább és lazább lesz az állaga.

Amit legközelebb másképp csinálok majd, és javaslom neked is: A száraz és a nedves hozzávalókat fokozatosan, felváltva öntsd egymáshoz. Így megakadályozhatod, hogy túlkeverd a tésztát. A leírásban már így olvashatod.

Mivel nem szeretjük a vajas krémeket, mindig inkább tejszínes-mascarponés alapot választok. Ezzel ugyan kicsit nehezebb dolgozni, hiszen lágyabb, de szerintem sokkal finomabb. De ahogy látod is, a kókuszreszelék elég jól megtartja, nem lesz gond a torta töltésénél

A lisztből lehetőleg süteménylisztet használj, ez extra finomra van őrölve, és sokkal könnyebb lesz tőle a piskóta állaga.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét