Mit is mondhatnék…édes, fanyar, és a téli időszak részemről kötelező darabja a narancslekvár
Nem csak kalácsra, vagy más pékárura, de sütibe, linzerbe, macaronba, szaloncukorba – nnna, mondom, hogy mindenbe IS 😀
sőt, akár ajándéknak is remek választás lehet 😉
Ennek az amúgy pofonegyszerű lekvárnak egyetlen titka van: a narancsról (és narancsból) minél jobban el kell távolítani a keserű, fehér hártyát. Vagyis nem csak kívülről, de a gerezdeket is vágd ki belőle
Ellenkező esetben két variáció van
– vagy baromi keserű lesz, és hidd el, én imádom a keserű, fanyar ízeket, de ez még nekem is sok(k), vagy
– olyan mennyiségű cukorral kell ellensúlyoznod, hogy az már enyhén szólva is túlzás
Szóval a legegyszerűbb – jó, nem a legegyszerűbb… – ha kifilézed a narancsot, a héj egy kis részét vékonyan lehámozod (arról is eltávolítva a fehér részt) és csak azt főzöd bele, és így teljesen normális mennyiségű cukorral működik
és ha már a cukorról beszélünk: van baromi savanyú, őrülten édes, pont jó (na persze kinek-mi) ízű narancs. Nna, ezekhez mindhez különböző mennyiség cukor kell, vagyis bizony kóstolni kell. Ezért csak kb mennyiség cukrot adtam meg, adagold vérmérsékleted szerint.
Tuti trükk, ami az összes lekvárnál jól jöhet – Tortaiskola Viától tanultam – ha a pektint elkevered egy kevés cukorral, nem csomósodik majd össze a forró lekvárban
A karácsonyi időszakban a fahéj természetesen nem maradhat el belőle, vagy helyette néhány egész, zöld kardamommaggal is ízesítheted (előtte kicsit roppantsd meg a szemeket) mert nagyon jó barátok a naranccsa
Narancslekvár
elkészítés: kb 30 perc
adag: 250-300ml
hozzávalók:
3 szem narancs
50-70g cukor
1 fahéjrúd (vagy 3-4 szem zöld egész kardamommag)
1tk pektin+1tk cukor
Az egyik narancsról – egy zöldséghámozóval – amennyire vékonyan csak tudod, vágd le a héját (lehetőleg a fehér hártyát is vágd ki belőle). Aprítsd vékony csíkokra. Majd a többi naranccsal együtt ezt is filézd ki, a nyomd ki a levét amennyire tudod. Tedd lábosba – én még a rostokat is át szoktam kicsit nyomkodni a kezemmel, addigra már hóótmindeegy, úgyis tiszta narancslé vagy…
Add hozzá a cukrot és a fahéjat, és főzd addig, amíg a gyümölcshús nagyrészt szét nem fő. 20-25 perc elég szokott lenni, nem kell teljesen atomjaira bontani. A pektint keverd el a cukorral és szórd a lekvárhoz. Keverd el, és hagyd 3 percig bugyogva forrni. Végül öntsd fertőtlenített üvegbe, és tedd száraz dunsztba, vagy ezt a mennyiséget nyugodtan tárolhatod dunsztolás nélkül a hűtőben is, 1 hónapig biztos, hogy nem lesz baja.
Most „tévedtem” ide,amulok és bámulok,azt hiszem még sokszor jövök,😋😀🥰
Kedves Ildikó, ez nagyon kedves tőled, örülök, hogy itt vagy 🙂 remélem sok kedvedre való receptet találsz majd 🙂