Imádom a pesztót – mindet…a klasszikus bazsalikom pesztót, a paprikásat, a paradicsomosat, és a borsó pesztót. Ez utóbbit mostanában azért is, mert a hagyományos változathoz képest sokkkal kevesebb benne az olaj. Persze nem, ez nem olyan, mint egy bazsalikom pesztó – már csak a borsó miatt sem 😅🤷🏼♀️
Egészen más, és igen, egészen másképp finom 😍
Mi sem bizonyítja jobban a ma reggeli kis interakciónk csemetével:
-Nyussz, reggelire kérsz pirítóst borsó pesztóval? (Ded diszkréten elhúzza a száját…)
-Nem, köszönöm
-Rendi…
10 perc múlva, amikor már tányéron a delikvens: nevezetesen pirítós, pesto, burrata, paradicsom, chilipehely
-jahh, ilyet kérek…és elég gyorsan hűlt helye lett
Szóval mondhatjuk, hogy gyerkőc által (is) jóváhagyva 😁
Egyébként azt a receptet még anno 2016-ban (jesszus, ez sem mostanában volt 😅) a régi blogon láthattad, és az az igazság, hogy azóta is pontosan úgy készítenem, mert szerintem tényleg őrült finom
De próbáld ki, sajt helyett buggyantott vagy főtt tojással, vagy csak simán paradicsommal, és lilahagymával (ahhh…a lilahagymáás 🤤)
Nem egy bonyolult történet: dobj mindent az aprítóba, és nyomd a gombot, amíg krémes nem lesz. Közben párszor egy spatulával töröld körbe a tálat, hogy ne maradjanak nagy darabok
Mivel ebben nagyon kevés az olaj, így sűrűbb, mint a hagyományos pesztó – én 2-3 evőkanál vízzel lazítottam rajta, de ha nálad nem „gond” az olívaolaj, használj azt víz helyett.
Ha elkészültél a krémmel, kóstold meg, és ha szükséges, igazíts az ízeken: sóval, citrommal…szükség szerint
______
_______
Zöldborsó pestó
elkészítés: kb 5 perc
adag: 2 személyre
Hozzávalók:
150 g fagyasztott zöldborsó
2-3 ek olívaolaj (+ víz, vagy olaj szükség szerint)
Fél citrom leve
1 gerezd fokhagyma
20 g reszelt parmezán
1 marék menta és bazsalikom
1 kis marék dió
Só szükség szerint
Késes aprítóba az egésszel, és csak nyomd a gombot, amíg krémes nem lesz. Néha kapard le az edény faláról egy spatulával, hogy ne maradjanak benne darabok. Egy perc, és kész is vagy.
Kenheted pirítósra, vagy sós gofrira, burratával, paradicsommal, főtt tojással, csírával, vagy például nálunk sokszor aszalt paradicsomos tésztára került. Naaa…az is naagyon tuti 😉