Vagy nevezzük talán kenyérlángosnak, vagy lepénykenyérnek – a lényeg, hogy laza és könnyű, nem kell hozzá olaj, és bármivel megpakolhatod
Azt hiszem én lehetek az egyedüli ember, aki nem csípi a balatoni lángost.
Biztos nem mindegyik ilyen, de általában úszik az olajban, a közepe száraz, és kevés kivételtől eltekintve a feltét is a “hagyjuk” kategória. Arról nem is beszélve, hogy azért elég meredek, hogy mostanában hármunknak kb 10e forint egy laza lángos-ebéd 🤯
És igen, persze, biztos van kivétel, de egy ideje már nem szívesen kísérletezem, inkább elkészítem magunknak, ráadásul mostanában inkább ezt az olajmentes változatot.

Igen, tudom, ez nem olyan, mint a hagyományos lángos, sokkal inkább egy nagyon laza és levegős szerkezetű lepénykenyér. Anno mama csinált hasonló kenyérlángost, amit platnin sütöttünk meg, de ennek sokkal lazább a tésztája. Mi szeretjük nagyon, szerintem tégy vele egy próbát

Tippek & trükkök
- görög joghurt helyett használhatsz simát, de kefirt vagy tejfölt is. Azt vedd figyelembe, hogy a különböző tejes cucc más-más állagú, így előfordulhat, hogy pl a kefirnél, ami sokkal hígabb, mint pl a görög joghurt, ragacsosabb lesz a tészta. 1-2 evőkanál lisztet szórj hozzá, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
- a hagyományos, olajban készült változathoz képes több idő kell, hogy átsüljön. Relatív magas fokozaton süsd, kb 1-1,5 percet az A oldalt, a B-t már elég csak fél percig. Amikor a kis bubik megjelennek a tészta felületén, már majdnem jó vagy. Ha nem vgy benne biztos, az elsőt tépd ketté, és check-old a belső állapotokat. Viszont semmiképpen ne süsd alacsony lángon, mert kiszárad, és vacak lesz
- Leginkább frissen jó: vagyis ami nem fogy el, még nyersen, kigombócozva tedd a hűtőbe. 1-2 napot simán eláll. Felhasználás előtt hagyd szobahőmérsékletűre melegedni. Én át szoktam gyúrni, és úgy kelesztem újra. Vagy fagyaszd le, és fogyasztás előtt dobd mikróba 30mp-re.
- szerintem úgy a legjobb, ha picit odakap a tészta 😉
- végül pedig ha mégis inkább a hagyományos fajtát kedveled jobban, nyugodtan kisütheted olajban is: száraz serpenyő helyett irány a majdnem forró olaj 😉
______
Kamu lángos
Elkészítés: kb 1,5 óra
Adag: 8 darabhoz (kb 24 cm átmérőjű lepényhez)
hozzávalók:
500 g liszt
100 ml tej
25 g friss élesztő
1 tk cukor
200 g kefir/tejföl/joghurt
2 tojás „M” méret
15 g só
a tetejére:
tejföl, sajt, paradicsom, pácolt hagyma
- A tejet langyosítsd meg, és a cukorral együtt futtasd fel benne az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Hagyd kelni kb 30 percet, vagy amíg a duplájára nem nő. Nyáron ez nem tart túl sokáig…
- Lisztezett felületen darabolj belőle kedved szerinti méretű tésztaadagokat, szerintem 8 részre a legpraktikusabb. Gömbölyítsd ki, és letakarva pihentesd kb 30 percet.
- Formázd meg: lapítsd el, és óvatosan húzd megfelelő méretűre.
- Száraz, forró serpenyőben kb 1-1,5 perc alatt (bocs, sosem mértem még :P) süsd az egyik, majd fél percet a másik oldalon
- Végül tálald kedved szerinti feltéttel: sajt, tejföl, fokhagyma, zöldség…vagy amivel csak szereted (férjem szerint a ketchup nem maradhat le róla – no comment…:P)