Szeretitek a főzelékeket? Mi a kedvenc? Mi nagyon, sűrűn is készítek 🙂
Éveken keresztül nem ettem meg a töltött karalábét. Ennek egyik oka, hogy gyerekkoromban anyu sosem csinált, a másik, hogy amikor később találkoztam vele, valahogy nem volt túl meggyőző a számomra.
Anyósomnál kóstoltam először a kifordított változatát, vagyis a karalábéfőzeléket, húsgombóccal. Azóta töretlenül imádom 🤩😁
Nálam így készül ☺️
Karalábé főzelék
Elkészítés: kb 1 óra
Adag: 2 személyre
hozzávalók:
1 nagyobb fej karalábé
hús vagy zöldségalaplé
100ml tejföl
2 csapott ek liszt
friss petrezselyem
a gombóchoz:
250g darált hús (sertés vagy pulyka)
1 kis fej hagyma
1 tojás
3-4 evőkanál apró szemű zabpehely
1 tk mustár
1 ek petrezselyem
Só, bors, pirospaprika, pici kömény
A karalábét tisztítsd meg, és vágd 1 cm-es kockákra. Mehet a lábosba, öntsd fel alaplével úgy, hogy kb 1 ujjnyira ellepje. Sózd ízlés szerint. Ha nincs alaplé, használj valamilyen jobb minőségű leveskockát.
A gombóc hozzávalóit gyúrd össze, és formázz belőle 2-3cm átmérőjű golyókat. Pakold a karalábékockák tetejére, és letakarva főzd puhára az egészet. Amíg a gombóc puha, ne nagyon kevergesd, mert szétesik. A lisztet keverd a tejfölhöz, és hőkiegyenlítéssel habard be a főzit. Forrald néhány percig, szórd bele a petrezselymet is, és adj neki még 1-2 percet
Ha eddig nem tettétek, adjatok neki egy esélyt, mert jó kis tavaszi, zsenge darab