Sonkás-sajtos palacsinta

5
4967

A hétvégén hortobágyi húsos palát készítettem, és maradt néhány darab sós palacsinta, töltelék nélkül. Aztán kaptak egy kis sonkát, sajtot, és póréhagymát
…ez fontos, a póréhagymát (vagy újhagymát) ki ne hagyd, attól lesz igazán finom…

amiből remek és kiadós reggeli kerekedett. De egy nagy adag salátával akár egy könnyű ebédnek is beválik 😉

sonkas sajtos palacsinta

A tetején ropogósra sül a sajt, a besamel isteni, krémes, a palacsintába tekert sajt pedig istenien nyúlik. És tényleg, komolyan mondtam, a sült póréhagyma annyira feldobja az egészet, hogy egészen hihetetlen.

A kész palacsintához nem írtam mennyiségeket, igazítsd ahhoz, amennyi pala-alapod van

sonkas sajtos palacsinta

Tippek és trükkök

– Ha van egy jó, tapadásmentes serpenyőd, a sós pala alá nem kell zsiradék, nem ragad majd le. Elég az első darab előtt átkenni a serpenyőt

– A sütőt nem szükséges előmelegíteni. Elég akkor bekapcsolni, mikor elkezded összeállítani a palacsintát. Így lehet, hogy kicsit több kell majd neki, mint 15 perc, úgyhogy néha less rá.

– A töltelék lehet bármi, amit szeretsz, többféle sajt, spenót, stb…amit szeretsz

– Ha nagyon nincs kedved a besamel mártással tökölni, a tejföl is tök jó lesz. Alkalmanként nekem sincs kedvem nekiállni, pedig amúgy tényleg nem tart pár percnél tovább az egész folyamat

– A palacsinta recept az édes változathoz is tökéletes. Én mindig ezt az arányt használom, tökéletes lesz az állaga. Ha nem elég a 6-7 pala, akkor szorozd a mennyiségeket. Az édes változathoz adj 2 csapott ek cukrot.

Sonkás-sajtos csőben sült palacsinta

 

elkészítés: kb 1 óra, ha még a palát is frissen sütöd. Különben kb 30 perc

A sós palacsintához
6 közepesen vastag darabhoz
1 tojás
100g liszt
100ml víz
200ml tej
3 ek olaj
Csipet só

Keverd csomómentesre, hagyd állni 10 percet, és süsd ki.

A besamel mártáshoz
2 ek vaj
1 ek liszt
200ml tej
Csipet só
Bors

Ha van otthon, szoktam beletenni 2-3 ek görög joghurtot, amitől krémesebb és lágyabb lesz az állaga
A vajat olvasd fel, szórd hozzá a lisztet, és alacsony lángon, lassan pirítsd meg. Folyamatos kevergetés közben öntsd fel a meglangyosított tejjel (egy habverő jó barátod lesz), és keverd csomómentesre. Forrald fel, sózd, borsozd, és főzd néhány percig, amíg besűrűsödik, és eltűnik a liszt-íze. Végül kanalazd bele a görög joghurtot is (ha van otthon)

Végül állítsd össze az egészet:
hozzávalók:
-sonka
-sajt
-póréhagyma
-besamel
-még sajt… 😉

A palacsintára tegyél 1-2 szelet sonkát, majd szórd meg reszelt sajttal, végül némi apróra vágott póréhagymával. Hajtogasd fel, tedd tepsibe.
Kanalazz rá besamel mártást(nem kell az egész), kend el, és szórd meg még sajttal. 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt süsd aranybarnára, és , és ess neki azon melegében. 

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Hát ez naaaaagyoon finom lett! Általában tejfölösen készítem, eszembe se jutott bechamel mártással. A töltelékbe ment 2 jó nagy kanál tejföl, 2 kanál krémes túró, fél paprika, új hagyma, sonka felkockazva, só, bors és a bechamel mártás fele. Ezzel töltöttem meg a 6 palacsintát, mindegyikbe került még reszelt sajt, a tetejét lekentem a maradék bechamellel és ment rá még reszelt sajt.
    Ezután csakis így fogom készíteni a palacsintát!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét