Karácsony előtt 10 perccel -ha teheted – már engedd el a takarítás/sütés/főzés/be-ki-össze-át, és mindenféle csomagolást, csak dobd fel a lábad, és keverj magadnak egy jó Espresso Martinit 😉
Mondjuk ha épp nincs hozzá minden otthon, akkor kicsit csúszik a dolog, de simán összedobod az alapanyagokat otthon
Továbbra is tartom, hogy a házi karamell likőr finomabb, mint a bolti Baileys, hamar elkészül, és mivel tejszínes, így érlelni sem kell, azonnal használhatod.
…és a Kahlua, avagy a kávélikőr is hamar elkészül
Ez egy relatív kis adag. Szerintem érdemes ennyivel kezdeni, és ha már tudod, hogy imádod, akkor készíteni egy nagyobb adagot. Számomra ez praktikusabb, mert elsősorban koktél készítéshez használom, vagyis nem fogy belőle túl sok
Házi Kahlua
elkészítési idő: 45 perc
adag: kb 150ml
hozzávalók:
250ml víz
2 csapott ek instant kávé
120g cukor
10-20ml vodka
A vizet, a kávét és a cukrot borítsd össze és kezdd el főzni. Alacsony lángon, éppen csak gyöngyözve forrald kb 40 percet. Közben érdemes megkóstolni, mert azt a pillanatot jó elkapni, mikor a cukor már enyhén karamellizálódott, a kávé íze pedig elmélyül, és eltűnik belőle a savas íz. Tudom, hogy ez így elég furának hangzik, de hidd el, érezni fogod 😉 Ha kész, hagyd, hogy teljesen (!) kihűljön, majd öntsd fel a vodkával. És kész is vagy…
Az espresso martinihez pedig ezekre lesz szükséged:
Espresso Martini
hozzávalók:
jég
4cl Baileys vagy Karamell likőr
3cl Kahlua / kávélikőr
1 shot espresso
3cl vodka
Boríts össze mindent, rázd habosra, öntsd martinis pohárba, ülj le, tedd fel a lábad, és fogyaszd el nyugiban 😉
Boldog ünnepeket! 🙂