Ha a bejgli kireped, azzal nincs semmi gond…mondjuk, ha nem csak reped, hanem felrobban, az már egy másik szint, de ha finom, akkor jön a régi jól bevált módszer: a kanál 😉
A gond igazán akkor van, ha annyira nem sikerül jól. Száraz, nem elég édes, kevés a töltelék…stb…szerintem már mindannyian találkoztunk ilyen darabokkal.
Ez a recept egy tökéletes bejgli mentő darab, amivel a leginkább hendikep-es darab is menthető, sőt…! Gyakorlatilag félúton máglyarakás de lux, és a mákos guba között. Bár ha már a máglyarakást emlegetem, én ebből ki szoktam hagyni az almát. De ha szeretnél, természetesen bátran készíts egy réteg gyümölcsöt is bele
Bevallom, soha az életben nem sütöttem bejglit, mert abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindig süt nekünk anyósom. Aztán előfordul, hogy hiába ugyanaz a recept, ugyanaz a módszer, valami nem a tervek szerint alakul, és akkor megmarad. Nna, mivel ételt ki nem dobunk, így ilyenkor torta készül belőle: Bejgli torta
Mivel most a mákos volt picit hátrányos helyzetű, így csak ez került bele, de ha diós is marad, akkor felváltva rétegezve még szuperebb a végeredmény.
Tippek & trükkök
– Bár nem muszáj a szeleteket egyenként megforgatni a tejben, és azért szeretem így csinálni, mert érzed, hogy mennyi folyadékot vesz fel. Vagyis biztos nem ázik majd el. Míg, ha leteszel egy réteg bejglit, és nyakon öntöd a tojásos keverékkel, nehéz eltalálni a jó mennyiséget.
– Nekem a házi baracklekvár a kedvencem a mákhoz (is), de a múltkor megmondták, hogy a mákhoz szilvalekvárt KELL tenni – nincs mese, az úgy van – de tudod mit, nincs olyan, hogy kell, azt használj, amit szeretsz, vagy ami van otthon. Amúgy szerintem a meggy is tök jó mellé
– a tojásfehérjét mindig hőkezelem, ezt Karolina barátnőmtől tanultam, így nem nyersen kerül a tortára. Ráadásul ettől ilyen szuper, kemény, és stabil habot tudsz verni belőle, egészen kevés cukorral
A lenti hozzávalók egy klasszikus, otthoni rúd bejglihez vannak megadva. Bevallom nem mértem le 😛
Bejgli torta
adag: 16cm-es tortaformához
sütési hőfok: 180°C
elkészítési idő: 1 óra
hozzávalók:
a „fürdőhöz”
150ml tej (lehetőleg zsíros)
3 tojássárgája
2-4 ek cukor (attól függ, milyen a bejgli)
1 rúd bejgli
100-150g baracklekvár
3 tojás fehérje
2-3 ek cukor
A bejglit vágd ujjnyi szeletekre. A tejet keverd el a cukorral és a tojással, és egyenként forgasd meg benne a szeleteket. Amit megfürdettél, mehet is a sütőpapírral bélelt tepsibe. Tegyél le egy teljes réteget, a kimaradt részeket is tömd ki bejglivel. Kend meg 3-4 ek baracklekvárral, majd jöhet egy újabb bejgli réteg. Utána lekvár, és így tovább, amíg el nem fogy. A tetejét bejgli sorral fejezd be. Mehet a sütőbe 180 fokra, légkeveréssel, kb 30 percre, amíg a teteje ropogósra és enyhén barnára pirul.
Ha kész, hagy hűlni.
Addig készíts el a habot: a tojás fehérjéket a cukorral együtt tedd lábosba, és nagyon alacsony lángos, folyamatos kevergetés közben melegítsd kb 50 fokra. Ha egy cseppet teszel az alkarodra, és „megcsíp”, már jó vagy. Tedd egy egy tálba, és robotgéppel, magas okozaton addig verd, amíg kihűl, és kemény habot nem kapsz. 3-4 perc elég neki. Végül ha már legalább langyosra hűlt a torta, kend körbe a habbal, egy kanállal készíts hullámokat, és ha van otthon zsebsárkányod, egy kicsit pörkölj oda neki. Állítólag ezt a sütő grill fokozata is összehozza, de ezt még nem próbáltam. Már szeletelheted is, jó étvágyat hozzá 😉