de nem is ez a jó szó rá, mert ha almáspite, akkor az embernek vagy a klasszikus szögletes, egész életünket végigkísérő darab, vagy az apple pie, a kerek, rácsos történet ugrik be.
Viszont ez egyik sem, vagyis mindkettő … ki-ki döntse el maga 😉
Kerek, magas, amolyan torta szerű történet lenne, de krém nélkül. Nagyon gazdag, ropogós szélű vajas tészta, ami karamellizált barnacukrot, sárgabarack lekvárt és lágy, fahéjas almát rejt, tökéletes egyensúlyban.
Az eredeti receptet Instagramon találtam, Anna Banana oldalán, akit régóta nagyon kedvelek, mert amellett, hogy szuper recepteket készít, szemet gyönyörködtetőek a fotói is.
A recept végtelenül egyszerű, vágd fel az almát, szórd meg a cukorral és a fahéjjal, tedd félre, és robotgéppel csapd össze a tésztát. Viszont ez utóbbi egy elég sűrű történet, ne lepődj meg, ilyennek kell lennie. A kivajazott tepsibe megy majd a 2/3 része, erre pakold rá körben az almát, majd jöhet a maradék 1/3 tészta. Ne különösebben stresszelj rajta, ha nem teríti be teljesen az almát, sütés közben befolyik majd a rések közé. Viszont amit semmiképpen ne hagyj ki, az a 2 evőkanál barnacukor a tetejéről. Ez nem fog majd megolvadni, ne is várd, hanem megpirul, és egy roppanós réteget hoz létre a tetején.
A formát mindenképpen alaposan vajazd ki, hogy a tészta ne ragadjon bele, és lehetőleg válassz csatos változatot, hogy könnyebb legyen kiszedni belőle.
A tésztába tehetsz akár egy kevés darált diót is, de ennek súlyát mindenképpen korrigáld a liszt mennyiségében.
Almáspite torta
adag: 8 szelet
forma mérete: 18-20cm
elkészítési idő: 10 perc + sütés
sütési hőfok: 170′
hozzávalók:
140g vaj, + a formához kikenéséhez
85g porcukor
1 nagy tojás
200g liszt
1 púpos tk sütőpor
450g alma kb 2 jó nagy szem
3 ek finomítatlan nádcukor
2 tk őrölt fahéj
3-4 ek baracklekvár
2 ek nádcukor
Az almát tisztítsd meg, és vágd kb 1 cm-es szeletekre. Szórd meg a 3 evőkanál cukorral, és a fahéjjal, óvatosan forgasd össze, és tedd félre. A vajat és a cukrot, kézi habverővel habosítsd ki kifehéredésig, majd add hozzá a tojást. Ha krémes, egynemű, forgasd bele a sütőporral elkevert lisztet is. A tepsit alaposan (!) vajazd ki, és kanalazd bele a tészta 2/3 részét. Kanállal, vagy spatulával terítsd szét.
Körben rendezd el rajta az almát. Soknak tűnik, de higgy nekem, jó lesz 😉 Pötyögtesd rá a baracklekvárt, és kend el. Nem kell nagyon precíznek lenni, csak úgy kb, jusson mindenhova. Végül borítsd be a maradék tésztával, és szórd meg a cukorral. Mehet a 170
fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe, kb 45 percre. Ha nagyon barnul, félidőben takard le, és tűpróbával ellenőrizd, hogy a tészta megsült, és az alma is megpuhult. A tepsiben hagyd langyosra hűlni, nehogy egy csepp is kárba vesszen a karamellizálódott lekvárból, és a cukorból 🙂