Nem fogok kertelni, ennek a pitének az elkészítése igazi szívás. Persze nem az alap, vagy a krém, de mire a rózsákat elkészíted, lehet, hogy elkezd majd tikkelni a szemed. Én durván egy órát tököltem vele…
DE..!
…ezzel együtt is, a hozzám hasonló mák-mániásnak kötelező darab. Mert ez nem az a himi-humi, kicsit mákos, inkább tészta típusú pite, hanem az a nagyon, de nagyon mákos. Nem a száraz, tapadós, hanem krémes, és lágy, és iszonyat karakteres, de közben az egészet lágyítja, és kiegyenlíti az enyhén savanykás, és nagyon friss szilva.
Mindez egy omlós pitetésztában, ami a kevés teljes kiőrlésű liszttől enyhén dió ízű lesz.
Persze, akár a szilvát körben is rápakolhatod, de áhhh…inkabb ne.
Igaz, hogy így több vele a meló, viszont a végeredmény egy igazi villantós darab, aminek biztos, hogy mindenki a csodájára jár majd.
És mi tagadás, nem mindegy, milyen mákot használsz. A Magosboltban isteni aromás, frissen darált mákot találsz, amivel nem csak ez a pite, de még a mákos guba is egészen más élmény lesz, mint az üzletben vásárolt, előre csomagolt változattal lenne. Higgy nekem, tapasztalatból beszélek… 😉
Nálam a mákhoz szilvalekvár került. Egy igazán sűrű fajta, így viszonylag sok kellett bele, és még egy kevés vízzel is lazítottam rajta.
De ehelyett használhatsz sárgabarack lekvárt is, szintén nagyon finom lesz hozzá. Mivel a baracklekvár (általában) hígabb, mint a szilva, így fokozatosan adagold a krémhez, hogy azért megmaradjon a viszonylag sűrű állaga. Ha nagyon fellazítod a mákot, nehezebben fogja majd megtartani a szilva-rózsákat.
A rózsák elkészítésénél az vált be a legjobban, hogy először kis mélyedést készítettem a mákos töltelékbe. A félbevágott és kimagozott szilvát kb 2mm vékonyra szeletekre vágtam, három szeletet egymáson elcsúsztatva feltekertem, beleállítottam a lyukba, majd további 2-3 szirommal kiegészítettem.
…és ez ment addig, amíg az összes hely el nem fogyott…
Rakd sűrűn, és töltsd ki a réseket is, mert sütésnél kicsit összezsugorodik majd. Így nem lesz annyira „szellős”
Szilvából nem jó a hagyományos változat – a formája miatt – hanem a kerek, angelino szilvát válaszd. Ez ugyan kevésbé édes, mint a mi, klasszikus szilvánk, de egyrészt magba váló, így könnyű lesz felezni, és a színe is alkalmasabb, mint a sötétlila tesójáé.
Mákos szilvás pite
Adag: 8 szelet
Elkészítési idő: 60perc + amíg a rózsák elkészülnek
hozzávalók:
125g tönkölyliszt
125g teljes kiörlésű tönkölyliszt
100g vaj
2 ek cukor
1/2 tk ecet
3 ek jeges víz
Csipet só
190 fok 15 perc vaksütés
200g darált mák
120g szilva lekvár
Kb 1dl forróvíz
3-5 púpos ek porcukor
A pitéhez előbb tedd aprítóba a lisztet és a vajat, morzsásítsd, majd add hozzá a többi alapanyagot is. A vizet fokozatosan adagold hozzá amíg a tészta állaga megfelelő nem lesz. Vagyis még származnak tűnik, de ha az ujjaddal összenyomod, akkor már összeáll. Nyújtsd ki és béleld ki vele a sütőformát, szurkáld meg, és tedd a hűtőbe kb fél órára.
Majd tegyél rá Sütőpapír, és némi nehezéket, pl szárazbabot, és 180 fokos sütőben, légkeveréssel, süsd elő 15 percet.
Közben készítsd el a tölteléket: keverd el a porcukrot a mákkal, majd add hozzá a lekvárt, és a vizet is. Kenhetőnek, de nem túl lágynak kell lennie.
Vedd ki a tésztát a sütőből, és hagyd kicsit hűlni. Kend rá a mákkrémet, majd készítsd el a szilva rózsákat is. Tedd vissza a sütőbe további 20-25 percre, amíg a szilva megpuhul.