Szilvás-mákos pite

0
3670

Nem fogok kertelni, ennek a pitének az elkészítése igazi szívás. Persze nem az alap, vagy a krém, de mire a rózsákat elkészíted, lehet, hogy elkezd majd tikkelni a szemed. Én durván egy órát tököltem vele…

DE..!

…ezzel együtt is, a hozzám hasonló mák-mániásnak kötelező darab. Mert ez nem az a himi-humi, kicsit mákos, inkább tészta típusú pite, hanem az a nagyon, de nagyon mákos. Nem a száraz, tapadós, hanem krémes, és lágy, és iszonyat karakteres, de közben az egészet lágyítja, és kiegyenlíti az enyhén savanykás, és nagyon friss szilva.

Mindez egy omlós pitetésztában, ami a kevés teljes kiőrlésű liszttől enyhén dió ízű lesz.


Persze, akár a szilvát körben is rápakolhatod, de áhhh…inkabb ne.
Igaz, hogy így több vele a meló, viszont a végeredmény egy igazi villantós darab, aminek biztos, hogy mindenki a csodájára jár majd.

mákos szilvás pite

És mi tagadás, nem mindegy, milyen mákot használsz. A Magosboltban isteni aromás, frissen darált mákot találsz, amivel nem csak ez a pite, de még a mákos guba is egészen más élmény lesz, mint az üzletben vásárolt, előre csomagolt változattal lenne. Higgy nekem, tapasztalatból beszélek… 😉


Nálam a mákhoz szilvalekvár került. Egy igazán sűrű fajta, így viszonylag sok kellett bele, és még egy kevés vízzel is lazítottam rajta.

De ehelyett használhatsz sárgabarack lekvárt is, szintén nagyon finom lesz hozzá. Mivel a baracklekvár (általában) hígabb, mint a szilva, így fokozatosan adagold a krémhez, hogy azért megmaradjon a viszonylag sűrű állaga. Ha nagyon fellazítod a mákot, nehezebben fogja majd megtartani a szilva-rózsákat.

A rózsák elkészítésénél az vált be a legjobban, hogy először kis mélyedést készítettem a mákos töltelékbe. A félbevágott és kimagozott szilvát kb 2mm vékonyra szeletekre vágtam, három szeletet egymáson elcsúsztatva feltekertem, beleállítottam a lyukba, majd további 2-3 szirommal kiegészítettem.

…és ez ment addig, amíg az összes hely el nem fogyott…

Rakd sűrűn, és töltsd ki a réseket is, mert sütésnél kicsit összezsugorodik majd. Így nem lesz annyira „szellős”

mákos szilvás pite

Szilvából nem jó a hagyományos változat – a formája miatt – hanem a kerek, angelino szilvát válaszd. Ez ugyan kevésbé édes, mint a mi, klasszikus szilvánk, de egyrészt magba váló, így könnyű lesz felezni, és a színe is alkalmasabb, mint a sötétlila tesójáé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét