De nem is igazán bor, inkább likőrnek mondanám.
Kellemes füge aromával, enyhén édes ízzel, és gyönyörű színnel.
Mivel az idén annyi füge volt a fán, hogy már nem győztük enni (nna, azért nem panaszkodom ám), így minden IS készült belőle.
Füge lekvár, chutney, pite, focaccia…
Anyósom vetette fel a füge bort, mint lehetőséget, én pedig gyors keresésbe kezdtem a neten. Több felé forrásból kb ugyanazt a receptet találtam, amit végül ki is próbáltam.
Bevallom azért kicsit bizonytalan voltam, mert iszonyat mennyiségű cukor van benne, én pedig alapból a száraz borokat kedvelem, de a végeredmény abszolút nem lett annyira édes, mint az előbb emlegetett mennyiség indokolná.
Mondjuk abba most ne menjünk bele, hogy ezzel is kb 1kg fügét használtam fel…
A folyamat meglehetősen hosszú, hiszen 3 alkalommal kell lefejteni, két hetes időközökkel a „bort”, végül újabb két hetet állni hagyni, mielőtt palackozhatnád.
Cserébe semmi extra eszközre, vagy tudásra nincs szükség az elkészítéséhez.
Elég egy nagy befőttes üveg, néhány kupakos (pl boros) üveg, amiben a leszűrt adagot tárolod, és kb ennyi.
Viszont fontos, hogy az elején gyorsan dolgozz, minél rövidebb időt töltsön a felvágott gyümölcs a levegőn, a cukorszirupot pedig mindenképpen hűtsd szobahőmérsékletűre, nehogy már az elején kinyírd a hasznos gombákat.
A folyamat alatt alkalmanként elég sajátságos történések mennek végbe az üvegben: pl fehér réteg a füge tetején, de ne aggódj, ezek az élesztőgombák, amik ebben az esetben is a barátaink. Akkor kezdj el aggódni, ha ez a réteg zöld, mert az sajnos penész, úgyhogy kuka az egész történet.
Én karácsonyi ajándéknak szánom, ha elég gyors vagy, még nálad is időben elkészülhet az ünnepekre.
Nemrég a következő adagnak is nekiláttam, amibe sokkal kevesebb cukor került. Másfél hónap múlva ki is derül, milyen lesz a végeredmény 😀
Ha esetleg a fentiekkel kapcsolatban valami nem lenne egyértelmű, vagy csak kérdésed lenne, született egy Facebook csoport, ahol 2 hónappal ezelőtt néhány lelkes résztvevővel, együtt kezdünk a fügés kalandba. Így mindjárt meg is oszthattuk a tapasztalatokat, illetve segíthettük egymást, és náluk már el is készültek az első adagok 😀 Ha szeretnél, itt tudsz csatlakozni: Fügebor project
Fügebor
Hozzávalók:
1 kg füge
1 dkg élesztő (3x)
1 kg cukor (3x)
1 dkg borkő (3x)
3 l víz (3x)
A vizet és a cukrot öntsd össze, és forrald fel, amíg a cukor el nem olvad. Hagyd, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
A fügét mosd meg, a nagyobbakat negyedeld, a kisebbeket vágd félbe. Tedd az üvegbe, morzsold rá az élesztőt, add hozzá a borkövet, és öntsd le a cukorsziruppal. Lazán fedd le, és tedd lehetőleg sötét, és hűvös helyre. A következő 2 hétre el is felejtkezhetsz róla
Ha eltelt, jöhet az újabb kör:
Főzz cukorszirupot, hagyd hűlni
Öntsd le a bort, tedd palackba, és lazán fedd le.
Az üvegben maradt fügére morzsold az élesztőt, szórd meg a borkővel, majd öntsd fel a cukorsziruppal.
Ha minden jól alakult, akkor a lefejtett bor illata kellemes, egyáltalán nem cefre szagú, szép, tiszta a folyadék 😊
Most ismét 2 hét pihi, majd harmadszor is ugyanez: bort lefejteni, élesztőt és borkövet morzsolni, cukorsziruppal felönteni.
Végül a 3 adag lefejtett bort öntsd össze, és ismét hagyd magára két hétre.
Szűrd le egy sűrű szövésű textilen keresztül, és már palackozhatod is 🙂