Fügebor

0
11083

De nem is igazán bor, inkább likőrnek mondanám.

Kellemes füge aromával, enyhén édes ízzel, és gyönyörű színnel.

Mivel az idén annyi füge volt a fán, hogy már nem győztük enni (nna, azért nem panaszkodom ám), így minden IS készült belőle.
Füge lekvár, chutney, pite, focaccia…

Anyósom vetette fel a füge bort, mint lehetőséget, én pedig gyors keresésbe kezdtem a neten. Több felé forrásból kb ugyanazt a receptet találtam, amit végül ki is próbáltam.

Bevallom azért kicsit bizonytalan voltam, mert iszonyat mennyiségű cukor van benne, én pedig alapból a száraz borokat kedvelem, de a végeredmény abszolút nem lett annyira édes, mint az előbb emlegetett mennyiség indokolná.

Mondjuk abba most ne menjünk bele, hogy ezzel is kb 1kg fügét használtam fel…

fügebor

A folyamat meglehetősen hosszú, hiszen 3 alkalommal kell lefejteni, két hetes időközökkel a „bort”, végül újabb két hetet állni hagyni, mielőtt palackozhatnád.

Cserébe semmi extra eszközre, vagy tudásra nincs szükség az elkészítéséhez.
Elég egy nagy befőttes üveg, néhány kupakos (pl boros) üveg, amiben a leszűrt adagot tárolod, és kb ennyi.

Fügebor

Viszont fontos, hogy az elején gyorsan dolgozz, minél rövidebb időt töltsön a felvágott gyümölcs a levegőn, a cukorszirupot pedig mindenképpen hűtsd szobahőmérsékletűre, nehogy már az elején kinyírd a hasznos gombákat.

A folyamat alatt alkalmanként elég sajátságos történések mennek végbe az üvegben: pl fehér réteg a füge tetején, de ne aggódj, ezek az élesztőgombák, amik ebben az esetben is a barátaink. Akkor kezdj el aggódni, ha ez a réteg zöld, mert az sajnos penész, úgyhogy kuka az egész történet.

Én karácsonyi ajándéknak szánom, ha elég gyors vagy, még nálad is időben elkészülhet az ünnepekre.

Nemrég a következő adagnak is nekiláttam, amibe sokkal kevesebb cukor került. Másfél hónap múlva ki is derül, milyen lesz a végeredmény 😀

Ha esetleg a fentiekkel kapcsolatban valami nem lenne egyértelmű, vagy csak kérdésed lenne, született egy Facebook csoport, ahol 2 hónappal ezelőtt néhány lelkes résztvevővel, együtt kezdünk a fügés kalandba. Így mindjárt meg is oszthattuk a tapasztalatokat, illetve segíthettük egymást, és náluk már el is készültek az első adagok 😀 Ha szeretnél, itt tudsz csatlakozni: Fügebor project

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét