Vagyis enyhén feltuningold alfredo szószban fojtva
Az emlegetett szósz gyakorlatilag egy besamel, fokhagymával és sajttal. Nálam most feta és jalapeño is került bele.
Már csak egy adag gnocchi és egy marék sajt kell a tetejére, és készen is van a nagyon sajtos, nagyon nyúlós egytálétel, amit elég nehéz abbahagyni.
Gnocchi vagy tészta –
Bármilyen tésztával jól működik, de szerintem gnocchival az igazi. A puha kis krumpli nudli magába szívja az ízeket, és kicsit sűrít is a mártáson.
Nálam házi gnocchi – mert a változatosság kedvéért megint maradt itthon krumplipüré…
Ha tészta, akkor inkább válassz kagyló vagy oricchiette tésztát, vagyis olyat, ahol minél nagyobb felületen szívhatja magába a szószt
Jalapeno –
Jalapenoból a savanyítottat szoktam használni, de a friss is jó hozzá. Azzal érdemesebb kicsit óvatosabban bánni, és picit több időt adni, hogy megpuhuljon.
Sajt –
Használj igazán olvadós sajtot: a trappistát vagy a mozzarellát (nem a golyóvá gyúrt, folyadékban úszó, hanem a tömbös vagy reszelt változat) a cheddar nem az igazi, mert nagyon zsíros, a parmezán pedig nem olvad rendesen, és nagyon karakteres ehhez az ételhez
Ha szereted a hasonló, szószos, szuszmákos ételeket, próbáld ki ezeket is:
– Csirkemell fűszeres szószban
– Krémes, paradicsomos gnocchi csirkével
– Kéksajtos szűzérme
– Piccata
Gnocchi alfredo szószban
Elkészítés: kb 30 perc
hozzávalók:
30g vaj
2 ek liszt
200ml langyos tej
100ml görög joghurt
1 tk fehérbors
1 tk fokhagyma granulátum
Só
120g feta sajt
3-4 ek jalapeño
Kb 500g főtt gnocchi
a tetejére: kb 40g sajt
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat. Ha már meleg, add hozzá a lisztet, és alacsony hőfokon pirítsd meg. Öntsd hozzá a lángos tejet, és a görög joghurtot is. Fűszerezd fehérborssal, fokhagymával, sóval, és hagyd, hogy néhány perc alatt besűrűsödjön. Morzsolt bele a fetát, és mehet az apróra vágott jalapeño is. Ha a sajt elolvadt, borítsd bele a kifőtt nudlit, főzd további 1 percet. Végül a tetejét szórd meg reszelt sajttal. Ha a sajt megolvadt – 2-3 perc elég is neki – már tálalhatod is.