Könnyű, és villámgyorsan elkészíthető egytálétel, a Piccata.
A piccata jelentése vékonyra szeletelt (hús), és az eredete picit bizonytalan. Valószínűleg egy olasz-amerikai találmány, és egy csokor olasz főzési technika csodás fúziója. De ez szinte mindegy is, a lényeg, hogyha gyorsan szeretnél valami különlegeset és ízleteset készíteni, akkor a Piccata-val biztos nem fogsz mellé.
Az alaprecept szerint tejszín, fehérbor, citrom, mustár, kapribogyó és némi fokhagyma kerül bele, de mint minden egyszerű ételnek ennek is számtalan variációja létezik. Mostanában hagyományosan csirkemellből, de bármilyen más húsból, vagy akár halból is készülhet.
Nálam most csirkemell helyett sertés szűzpecsenyéből került az asztalra.
Omlós és szaftos hús, fűszeres, krémes, tejszínes mártásban. Egy kis parmezánnal a tetején, hiszen sajttal minden jobb 😉
Ha gyerkőc is eszik belőle, nyugodtan hagyd el a fehérbort, pótold egy kevés alaplével. Hagyományosan a pici bogyós kapribogyó kerül bele, de mi ezt a nagyobb fajtát jobban szeretjük. Válaszd azt, amelyiket jobban kedveled. Ha nincs otthon alapleved, nem dől össze a világ, ha kockából készíted, csak ne egy egész kockát oldj fel a vízben, hanem csak egy negyedet.
Mivel most nem volt itthon a család, hogy tiltakozzon, orzó tésztát készítettem hozzá, de spagettivel, vagy akár krumplipürével és jó választás.
Piccata
elkészítés: kb 30-45 perc
adag: 2-3 személyre
Hozzávalók:
1 szűzpecsenye (kb 500g, vagy csirkemell)
200ml főzőtejszín
50ml fehérbor
100ml alaplé
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
3-4 ek kapribogyó
3-2 ek parmezán
3 ek olívaolaj
3 ek vaj
só, bors
liszt a hús forgatásához
A húst szeleteld kb ujjnyi vastag darabokra, sózd, borsozd, forgasd lisztbe és az olívaolajon mindkét oldalát pirítsd 3-3 percet. Szedd ki a serpenyőből, és tedd félre.
A vajat dobd a serpenyőbe, a feldarabolt fokhagymával együtt. Pirítsd illatosra, majd öntsd fel a fehérborral. Hagyd, hogy néhány perc alatt feloldja a lepirult pörcöt, majd mehet bele a
citrom, a kapribogyó, és a reszelt parmezán is. További 5 perc alatt hagyd, hogy besűrűsödjön, pakold bele vissza a húst, és további 10 perc alatt főzd puhára.
Reszelt parmezánnal, petrezselyemmel, és akár még néhány csepp citrommal tálald. Kínálj mellé tésztát, vagy más, számodra kedves köretet.
Capri bogyó helyett használható oliva bogyó?
Igen, de más lesz a végeredmény, hiszen a két bogyó is különböző ízű 🙂