Hűtőkipakolós, majdnem egyserpenyős ebéd, és csak azért nem, mert kell egy lábos is a gnocchi főzéshez 😉
Hétvégéről maradt egy nagyobb adag krumplipüré, mert abból valahogy sosem találom el a megfelelő mennyiséget, ráadásul nem is úgy ettünk belőle, ahogy terveztem. Ha pedig maradék püré, akkor sanszos, hogy mini krumplilángos, vagy gnocchi lesz belőle. Nna, most annyi marad, hogy mindkettőre jutott (ebben a melegben nem nagyon van étvágya egyikünknek sem)
Fél kápia paprika, pár szem paradicsom, és egy kevés parmezán…
Hetente járunk bevásárolni, és a hétvégén elmaradt a buli. Bevallom nem is bántam, mert így legalább tényleg mindent felhasználok, ami itthon van. És tök jó sakkozni ezekkel az innen-onnan megmaradt darabokkal, amik önállóan már nem lennének elegek másra.
Mivel még mindig őrült forróság van, igyekeztem a lehető legrövidebb időt a tűzhely mellett tölteni. Ebben a fogásban az tartott a legtovább, amíg a videóhoz feldaraboltam, és a nyomorult kis tálkákba mértem a hozzávalókat…a mosogatást meg inkább hagyjuk… 😛
Tippek és trükkök
- Gnocchi helyett bármilyen tésztával készíthető – ha nincs itthon az emlegetett krumplipüré, és is csak egy pennét, vagy csigatésztát főzök ki mellé.
- a tésztát vagy a gnocchit ne öblítsd le, a keményítőtől krémesebb lesz a mártás
- Fagyasztott spenótot használtam, de ha friss van otthon, akkor kb 2 marékkal tegyél bele. Az ilyen szószos ételekbe, a spenót helyett szívesen teszek rukkolát. Próbáld ki, mert a rukkola enyhe csípős íze nagyon jól megy a paradicsom édességéhez.
- a vöröshagyma granulátumot a Fűszerész webáruházban szoktam venni. Praktikus alapanyag a hasonló fűszerkeverékeknél, ha lehetőséged van rá, érdemes belőle tartani otthon
- mi elég sótlanul eszünk, így a mártást nem sóztam, mert az alaplé és a parmezán is sós. Kóstold meg, és aszerint ízesítsd
Krémes, paradicsomos gnocchi fűszeres csirkemellel
Elkészítés: 30 perc
adag: 3-4 személyre
hozzávalók:
1 egész csirkemell filé
2 tk paprika
2 tk fokhagyma granulátum
2 tk vöröshagyma granulátum
1–1,5tk só
1/4tk bors
Olaj
1 ek vaj
1 nagy fej hagyma
2 g fokhagyma
1/2 kápia paprika
3 ek paradicsompüré
150g paradicsom
2-3 marék spenót
2-3 ek parmezán
Gnocchi – vérmérséklettől függően / én kb 500g-ot használtam
1. A fűszereket keverd el, a hagymát és a kápia paprikát vágd finomra, a spenótot olvaszd fel, a paradicsomot vágd ketté.
2. A csirkét hosszában vágd ketté, és szórd meg a fűszerkeverékkel. Serpenyőben melegíts olajat, és süsd meg rajta a csirkét. Szedd tányérra, és tedd félre.
3. Ugyanabban a serpenyőben olvassz fel 1 ek vajat, és dinszteld meg rajta a hagymát. Majd add hozzá a kápia paprikát és az összenyomott fokhagymát is. Pirítsd néhány percig, amíg a fokhagyma illatos lesz. Mehet hozzá a sűrített paradicsom. Öntsd fel az alaplével, szórd bele a paradicsomot, kanalazd bele a tejfölt. Keverd simára, és add hozzá a spenótot. Forrald 4-5 percet, hogy a paradicsom kicsit megpuhuljon. Borítsd hozzá a gnocchit vagy a tésztát, szórd meg a parmezánnal. Hagyd, hogy 2-3 perc alatt krémesre sűrűsödjön. Tálald a csirkemellel, néhány bazsalikomlevéllel megszórva