A francia pirítós, vagyis az édes bundáskenyér, pláne fahéjjal és karamellel az egyik legjobb őszi reggeli – na jó, egész évben jó ötlet, csak a nyári forróságban nem akkora buli bekapcsolni hozzá a sütőt
Készítheted kalácsból, de akár kenyérből, vagy kifliből is.
Szeletelve, vagy kockára vágva.
Feldobhatod gyümölccsel, és nyakon öntheted egy nagy adag juharsziruppal. De mehet hozzá dió, vagy más olajos mag, amit csak szeretsz
…szóval elég jól variálható 😉
Nemrég hoztam a szokásos formám, és sikerült olyan kenyeret sütnöm, amiből kihagytam a sót – még fura is volt, hogy miért ennyire más az állaga, mint szokott, de nem fogtam gyanút. Csak, mikor megkóstoltam…
Háátömmm…lett belőle klasszik bundás kenyér (sokszor), és tökéletes volt ehhez a fahéjas francia pirítóshoz is
A többi végül inkább prézliként…
Szóval nálam ezért lett most kenyérből
Próbáljátok ki ha egy kényeztető, illatos reggelire vágytok, vagy csak bekuckóznátok egy bögre Pumpkin Spice latte-val 😉
________
Fahéjas-karamelles francia pirítós
elkészítés: 45 perc
adag: 2 személyre
sütési hőfok: 170’C
hozzávalók:
3 nagyobb szelet kalács vagy kenyér
2 tojás
200ml tej
1-2 ek barnacukor
1 tk fahéj
1 tk tökfűszer
2-3 ek karamell szósz
Tetejére: még karamell
A kalácsot vagy kenyeret vágd nagyobb kockákra, és tedd félre. A tojást verd fel, add hozzá a tejet, ízesítsd a fűszerekkel és a cukorral, majd forgasd bele a kenyérkockákat. Borítsd hőálló tálba, csurgass rá karamellszószt, vagy akár szórd meg egy nagy marék dióval. Takard le és kb 30 percre tedd hűtőbe. Addig melegítsd elő a sütőt 170 fokra, majd 25-30 perc alatt süsd aranybarnára. Akkor jó, ha a sarkok kicsit megpirulnak, de a közepe még lágy. Tálalásnál csurgass rá még egy kis karamellszószt – hiszen nincs olyan, hogy túl sok karamell 😉