30 perces ebéd, amit nem csak azért szeretünk, mert finom, hanem mert gyors, és nagyon egyszerű az elkészítése.
Ha az ember valamit gyorsan akar összedobni ebédre, és mondjuk kicsit továbbmenne a sajtos-tejfölös tésztánál (amit egyébként a lányom kb hetente hétszer képes lenne megenni – hagyjuk is… :P) akkor a csirkemell a legegyszerűbb. amihez nyúlhat. De azért az a fránya cs.mell egy idő azért elég uncsi – bárhogy is fűszerezed.
Ezért szeretem ezeket a mindenféle szószokat és szuszmákokat, mert a tök egyszerű grillezett csirke is sokkal gazdagabb és ízletesebb lesz tőle. Mondjuk nem annyira szép – de a külső béli hiányosságokat pótolja a belbecs 😀
Ez a mártás egyébként nagyon jól használható csak tészta-szószként is, egy húsmentes megoldás részeként
Ha maradsz a húsos variációnál:
- a húst fűszerezd kedved szerint, de érdemes valami egyszerűbbet választani. Én csak sóztam, borsoztam, és egy kevés fűszerpaprikával szórtam meg
- a mártáshoz friss fűszernövényeket is használhatsz, kb 2 ág oregánót, és 5-6 levél bazsalikomot
- szívesebben használok tejfölt, hogy kicsit lágyabbá tegyem a mártást, de a tejszín is jó választás. Én szeretem a tejföl enyhén savanykásabb ízét
- trappistát használtam, de ha parmezán van otthon, ne tartsd vissza magad 😉
- általában van a mélyhűtőben húsalaplé, de ha csak kocka van otthon, ne kezdj el alaplevet főzni, az is tök jó lesz, csak figyelj a sózásnál, mert sósabbak, mint a házi változat
- nem írtam mennyiséget a csirkemellre, mert ez mindenki saját döntése. Itthon 1/2 csirkemellet csinálok egy ebédre hármunknak. A mártás 3-4 személynek elég
- krumplipürét készítettem hozzá, de tésztával és jó választás
Csirkemell, fűszeres szószban
elkészítés: 30 perc
a mártás adag: 3-4 személyre
Csirkemell filé
Só, bors, fűszerpaprika
2 ek olívaolaj
3ek vaj
2 ek vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
1 tk paradicsompüré
250ml húsalaplé
1 tk mustár
1/2 tk oregánó
1/2 tk bazsalikom
só ízlés szerint
3-4 ek aszalt paradicsom
100ml tejföl vagy főzőtejszín
3 ek reszelt sajt
1. a csirkemellet vágd hosszában 2-3 részre, fűszerezd, és az olívaolajon süsd meg. Vedd ki a serpenyőből, és tedd félre
2. ugyanabban a serpenyőben olvaszd fel a vajat, pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát is. Szórd rá a lisztet és alacsony lángon pirítsd világosbarnára. Add hozzá a paradicsompürét, és fokozatosan – három részletben – öntsd fel az alaplével. Ha besűrűsödött, fűszerezd a bazsalikommal, oregánóval, mustárral, és ha szükséges, sózd. Keverd hozzá a tejfölt (tejszínt), és az apróra vágott aszalt paradicsomot is. Szórd bele a reszelt sajtot, és hagy, hogy elolvadjon.
3. Tedd vissza a hússzeleteket, hogy átmelegedjen, és már tálalhatod is.