Anyu nemrég meglepett egy giga adag meggyel. Egy giga adag, nagyon savanyú meggyel, és aztán egy még nagyobb, de ugyanolyan savanyú halommal.
Egy része ment a fagyasztóba, és természetesen lett belőle lekvár is…
…és – ha minden a terveim szerinte alakul – chutney is készül majd belőle, de az még folyamatban van 😛
Vissza a lekvárhoz: készítettem már fele cseresznye, fele meggy lekvárt, de most inkább valami fűszeresebbet szerettem volna.
És ha meggy, akkor pite, meg valamiért a karácsony (mondjuk, aki ismer tudja, hogy kb mindenről IS karácsony…), vagyis fahéj, szegfűszeg, narancs… Ahhh…már az illata is isteni, pláne az íze 😀 Nem tettem bele túl sok fűszert, hiszen ezek mind karakteres ízek, és nem szerettem volna, ha elnyomják a gyümölcsöt. Így inkább csak kiemelik a meggy aromáját.
A gyümölcsöt nem turmixoltam le, egyben, vagyis felezve maradtak a szemek, és nem kifejezetten zselés, inkább lágy, és krémes lett a végeredmény. Próbáld ki, nem csalódsz majd 😉
Elkészítés: kb 20 perc
Adag: 6 pohár
hozzávalók:
1 kg meggy (magozva mértem)
300g cukor
2 kisebb fahéjrúd
1/4 teáskanál szegfűszeg
1 teáskanál szárított narancshéj (vagy, ha van friss narancs, akkor 1 narancs héja és leve
1 csomag dzsemfix vagy 1 evőkanál pektin
A meggyet tedd lábasba, mehet rá a cukor. Kezd melegíteni (alacsony lángon), és ha már elolvadt a cukor, és levet is eresztett, tedd hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, a narancsot, és a pektint/dzsemfixet is. Kapcsold picit magasabbra a hőfokot, forrald fel, és hagyd, hogy bugyogjon 2-3 percig. Közben én egy krumplinyomóval enyhén megnyomkodtam a szemeket, de tényleg csak kicsit, hogy a leve minél jobban kijöjjön, de azért ne menjen szét. Ha kész, vedd ki a fahéj rudakat, habozd le, és töltsd csírátlanított üvegekbe. Tedd száraz dunsztba, vagy járj el a dzsemfix utasításai szerint.
Nálunk most épp mogyoróvajas szendvicsen van a legjobb helyen 😀