Végre kezdődik az eper szezon, és már lehet – nem aranyáron – hazai epret is kapni a piacon, úgyhogy itt is az ideje a tavaszi desszerteknek
Első körben ezt a nagyon könnyű, epres joghurt tart-ot hoztam. Mivel ez anno még télen, egész pontosan februárban készült nagymamám szülinapjára, így természetesen nem friss eper van benne, hanem epres görög joghurt. De most, hogy már van friss gyümölcs is, nyugodtan készülhet abból is. Igaz, hogy így kicsit több vele a munka, de biztos vagyok benne, hogy megéri azt a plusz, ráfordított időt.
Mindenesetre a joghurtos változatnak határozottan olyan íze van, mind anno, gyerekkoromban (80-as évek) az eperhabnak 😀 tudod, (ha emlékszel rá… ;)) a tejüveg színű, szögletes, műanyag dobozban, és meggyes ízben is lehetett kapni. Amit amúgy nem szerettünk, de az eprest…nna, azt imádtuk öcsémmel 😀 ez a pite engem határozottan arra emlékeztet 😀
Kerek vagy szögletes?
Amit csak szeretnél 😉 Nálam ez a torta már több változatban is készült, és ezekkel az arányokkal és hozzávalókkal mindkét esetben remekül működik. A kisebb, 16cm átmérőjű tortaformában nyilván magasabb lesz, mint a szögletes formában inkább piteszerű. A laposabb változat hamarabb megdermed, de ha van egy éjszakányi időd, akkor bárhogy is döntesz, jó lesz.
A zselatinnal készült sütiknél mindig az a lényeg, hogy eltaláld a megfelelő mennyiségű zselatint. Ha túl kevés, akkor nem dermed meg rendesen, ha túl sok, olyan, mintha radírt rágnál. Hidd el, ez a mennyiség elég lesz. Kell neki idő, de végül krémesre dermed majd. Ne tegyél bele többet, mert tényleg olyan lesz, mint a trambulin 😛
Friss eper vagy joghurt?
Az eredeti változatot írom majd a leírásban, de ha inkább a friss gyümölcsöt választanád, akkor így készülj elő:
Tisztíts meg kb 250g jó érett, édes epret. Darabold, és szórd meg 2-3 evőkanál cukorral. Hagyd állni kb fél órát, hogy levet eresszen, majd tedd fel főni egy 1ek citromlével, amitől majd szép piros marad. Főzd szét teljesen, majd passzírozd át, hogy a magok ne maradjanak benne. Ezt add hozzá 400ml görög joghurthoz, és a többit készítsd ugyanúgy, mint az epres joghurtos változatnál 🙂
_____
Epres joghurtos torta
elkészítés: 30 perc + pihi a hűtőben
forma: 16cm tortaforma vagy 36×13 cm-es piteformához
Hozzávalók: 36×13 cm-es piteformához
az alaphoz:
250g vajas keksz
120g vaj
3–4 evőkanál baracklekvár + 2-3 ek víz
a krémhez:
500ml epres görög joghurt
200ml habtejszín
10g zselatinpor
60 ml víz
1–2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
a díszítéshez:
eper
málna
mentalevél
puffasztott quinoa (elhagyható)
A kekszet dobd késes aprítóban, és őröld finom morzsásra. Add hozzá az olvasztott vajat, és járasd tovább a gépet. Fokozatosan adagold hozzá a lekvárt, amíg el nem éred azt az állagot, amikor már nem száraz, de még nem is ázott el teljesen. Ha összenyomod az ujjaiddal, egyben marad. Nyomkodd egyenletesen a piteformába, és tedd a hűtőbe, legalább egy órára.
A zselatint oldd fel a vízben, néhány percig hagyd állni, közben a joghurtot és a tejszínt kezdd melegíteni. Ha már langyos, mehet hozzá a zselatint, és hevítsd forráspontig. Ne forrald, mert nem fog megdermedni. A porcukorral édesítsd (ha szükségét érzed), majd öntsd óvatosan, és lassan a kekszes alapra. Ha nagyon gyorsan borítod rá, könnyen felkapja kekszmorzsát, ami a végén feljön a krém tetejére, és marha ronda lesz. Úgyhogy csak lassan… 😉 Utána pedig mehet is legalább 4-6 órára, vagy még inkább egy éjszakára vissza a hűtőbe. Miután teljesen megdermedt, a tetejét gyümölcsökkel, mentalevéllel, puffasztott quinoával díszítve tálald