Imádjuk a hamburgert, itthon is rendszeresen szoktunk készíteni. Nem csak a hagyományos – hamburgerhúsos – verzió, hanem a lassan sült sertéscombbal töltött verzió is nagyon népszerű nálunk.
Persze házi buciban az igazi 😉
Van már hamburger zsemle recept a blogon, ami nagyon finom, viszont sajnos inkább frissen. Másnapra már nem az igazi. Viszont mostanában folyamatosan sütöm itthonra a pékárút, és ha nem kenyeret, akkor vajas zsemlét, amiben nem vízben, hanem tejben futtatom fel az élesztőt. Ideje volt így kipróbálni a hamburger bucit is 😀
Az arányok ugyanazok, mint az eredetiben, csak tej, és vaj került bele a víz, és a kókuszolaj helyett.
Elég jó lett, és még másnap is pihe-puha 😀 A továbbiakról nem tudok beszámolni, mert híre, hamva nem maradt 🙂
Ahogy mondtam, mi most házi BBQ szószban, lassan sült sertéscombbal töltöttük meg, és kéksajt mártást csurgattunk rá 😀
Hamburger Zsömle
elkészítési idő: kb 2 óra
adag: 9-12 darab
sütési hőfok: 200’C
hozzávalók:
500 g liszt
25g friss élesztő
2,5 dl tej
20 g cukor
1,5 tk só
1 db tojás / a kenéshez is kell egy kevés tojás, én ebből szoktam egy evőkanállal félretenni hozzá
50 g vaj (szobahőmérsékletű)
Kenéshez:
1 ek tojás
1 ek tej
Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és add hozzá a cukrot is. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Gömbölyítsd ki, és hagyd kelni kb egy órát, vagy amíg a duplájára nem nő. Vágd 9 nagyobb, vagy 12 kisebb darabra. Ezután formázz belőle zsömléket. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd pihenni fél órát. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra, légkeveréssel.
Végül kend meg a tejes tojással, és ha van kéznél, szórd meg szezámmaggal, vagy nigella-val.
200’C-os sütőben süsd, a nagyobbakat 15, a kisebbeket 12 percig 🙂