Illetve inkább fűszeres füge lekvár. Nem, ez most nem chutney, vagyis sem nem csípős, sem nem harsány. Hanem édes, és gyümölcsös, csupa melengető fűszerrel: Fahéjjal, ánizzsal, kardamommal. És némi őszibarackkal 😉
Egyébként nem szeretem a füge lekvárt, vagyis a klasszikus, csak fügéből készült lekvár nagyon nem a kedvencem, mert hiába imádom a fügét, lekvárként van valamilyen fura íze, ami nem barátom. De ebben a lekvárban az erős, és karakteres fűszerek és az édes barack egészen más élményt nyújt.
Úgyhogy de, mégis nagyon szeretem a füge lekvárt 😀
Persze ez sem a hagyományos lekvár, pl vajas kalácsra biztos nem kenném, de sajt mellé, vagy akár húsokhoz is nagyon jó választás.
…és, ha szívesen dolgozol előre…
Imádom ebben az időszakban elkészíteni a karácsonyi ajándékokat, mert egyrészt a nyári alapanyagoknak nincs párja, másrészt sokkal kényelmesebb és egyszerűbb most, amikor még bőven ráérsz mindennel.
És persze igen, imádom a karácsonyi készülődést, és igen, akár még nyáron is nagyon szívesen hagyom, hogy elragadjon a hangulat 😉 Ebben egyébként az is szuper, hogy nálam a november és a december már csak arról szól, hogy élvezem az illatokat, a fényeket, a hangolódást. Tudom, hogy úgy tűnik, mintha siettetném az időt, de ez egyáltalán nem így van. Egyszerűen apránként, éppen amikor kedvem van, előre dolgozom, így teljesen kihagyom az év végi kapkodást. Ha nem szoktál ennyire előre gondolkozni, adj neki egy esélyt, hidd el, nagyon hálás leszel majd magadnak 🙂
A kedvenc nyári új projectünk itthon pedig a papírkészítés, vagyis tényleg teljesen handmade ajándék lesz majd 🙂
Mindenképpen érett, de még hibátlan gyümölcsöket válassz. A barnacukrot cseréld nyugodtan hagyományosra, de szerintem nagyon jó a lekvárban a lágy nádcukor karakteresebb, enyhén karamelles íze. Nagyon egyszerű az egész, csak boríts össze mindent, és hagyd hogy a fűszerek és a tűzhely elvégezze a dolgát 😉
Füge lekvár
Mennyiség: 4 kis üvegre elég
Elkészítési idő: 1 óra
hozzávalók:
600g füge
5 szem őszibarack
200g cukor
100g lágy barna nádcukor
2 citrom leve
2-3 fahéjrúd
3 csillagánizs
1 tk őrölt zöld kardamom mag
100ml rum
A fügét és a barackot tisztítsd meg vágd kisebb darabokra. Az összes többi hozzávalóval együtt tedd lábosba, és főzd kb 40 percet. Ha nem főtt szét, akkor botmixerrel picit ess neki, de nem kell nagyon szétcsapni. Mindenesetre a csillagánizst és a fahéjat mindenképpen bányászd ki előtte. Végül öntsd csírátlanított üvegbe, és tedd száraz dunsztba.