…amiben a legjobb, hogy a variációk száma kb a végtelenhez konvergál… 😉
Most teljes kiőrlésű liszttel, görög joghurttal, és ropogós magokkal.
Holnap után kezdődik az iskola, vagyis a nyári lazaság, késői, ráérős reggeli helyett kezdődik a szigorú és pontos ütemterv, ha nem szeretnénk minden napot feszülettel kezdeni.
Nálunk viszonylag korán, negyed 8 magasságában van indulás a suliba, és a lányom tökélyre fejlesztette a „csináljuk a semmit jó sokáig” módszert reggelente.
Persze megértem, ki a francnak lenne kedve felkelés után egyből elkezdeni készülődni, pláne reggelizni.
Viszont ehhez én ragaszkodom, hogyha nem is sokat, de legalább 2 falatot egyen. Egyrészt a suliban csak 9 körül kapnak reggelit, másrészt így a reggeli vitamint sem éhgyomorra vesszük be. Szóval nem éhes…meg is értem, és sem, vagyis igyekszem olyan reggelit prezentálni, amiből tudom, hogy szívesen bedob, legalább 1-1 falatot.
A banánkenyér szerencsére tipikusan ez a darab, lehetőleg mogyoróvajjal (és lekvárral – Elvis vagyon tudott valamit ;)) amit akár uzsira is szívesen becsomagolok neki, mert mivel bent is 4 alkalommal kapnak enni, így a szendvics sokszor érintetlenül kerül ki az uzsis dobozból.
A banánkenyérben az a legjobb, hogy millió képpen készíthető, és szabható testre.
Pl tudom, hogy nálunk csemete az áfonya kivételével (mert azt minden formában :D) az aszalt gyümölcsöket inkább „nyersen” szereti, semmiképpen sem sütve, viszont annál jobban szereti a magokat és a müzlit. Így most ebben a változatban sok sok mandula van, aszalt áfonya, és ropogós, mézes zabpehely.
Lényegesen leegyszerűsítette a dolgom, hogy a Magosbolt kínálatában már készen találtam megoldást, és a mandulás, mézes müzli került a kenyérbe, és a tetejére is.
Így a kenyér is, és a külső része is tele van isteni, ropogós falatokkal.
Nem túl édes, laza, könnyű szerkezetű, nem a sűrű, enyhén ragacsos és gumis jellegű. Sosem marad meg túl sokáig…
—–
Reggeli banánkenyér
adag: 8-10 szelet
elkészítési idő: 60 perc
sütési hőfok: 180’C
forma: kb 25cm-es kenyérforma
hozzávalók:
3 érett banán
2 tojás
100g cukor ha van otthon, használj barnacukrot)
1 tk vanília
80g vaj (felolvasztva)
60g görög joghurt
125g tönkölyliszt/fehér
125g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
100+50g Mézesmüzli
A banánt egy villával pürésítsd, de ne nyomorgasd nagyon össze, mert nagyon „folyékony” lesz. Tedd félre.
A tojást verd habosra a cukorral, és a vanília kivonattal, majd mehet bele a vaj, a görög joghurt, és a banán pép is.
Vegyítsd el a kétféle lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, és a sót, végül a 100g müzlit is, majd az egészet forgasd bele a tojásos keverékbe.
Tedd sütőpapírral bélelt kenyérformába, a tetejét szórd meg a maradék 50g müzlivel. Picit nyomkodd bele, és tedd 180 fokos sütőbe.
50 perc alatt süsd aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizd. Ha nagyon barnulna a teteje, félidőben takard le alufóliával.
Langyosan szeleteld, tálalásnál pedig ne felejtsd a mogyoróvajat 😉