Bár kicsit időigényesebb, mint egy lencse főzelék, de ha idén valami újat is kipróbálnál január elsején – tudod, mikor senki nem kockáztatja meg, hogy ne kerüljön lencse az asztalra – készíts gombás lencsegolyókat, barbecue szószban.
Ezt a receptet kb 2 évvel ezelőtt Pinteresten találtam (picit variáltam az arányokon, illetve egyszerűsítettem az elkészítésen) és imádtuk. Azóta is (ha nem is havi rendszerességgel, de) több alkalommal készítettem. Nem állítom, hogy pikk-pakk összedobható, de remek kis húsmentes darab. Kiadós, tele van ízzel, és a fehérjetartalma is nagyon magas, köszönhetően a lencsének és a gombának.
Ha pedig mégis másra fájna a fogad, további lencsés recepteket itt találsz:
– Vörösboros, lencsés marharagu
– Beluga lencse saláta
– Vörös lencse előételnek
– Gombás lencsesaláta (a régi honlapomról, uh ne lepődj meg, hogy hirtelen máshol találod magad 😉 )
Hozzávalók
2 ek olívaolaj
1 közepes hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
200 g gomba (barna csiperke)
150 ml lencse (szárazon mérve)
1 tk só
1 tk fokhagyma-granulátum vagy 1-2 gerezd fokhagyma összenyomva
1 tk bazsalikom
100 g zabpehely
50 g zsemlemorzsa
1 ek petrezselyem
2 evőkanál worcestershire szósz
3 ek BBQ szósz
végül:
2 ek olívaolaj
250 ml BBQ szósz + 100-150 ml víz
- A lencsét áztasd be legalább egy órára, majd főzd ki sós vízben.
- Közben szeleteld fel a hagymát és a gombát. Az olajon dinszteld meg a hagymát, majd mehet hozzá a fokhagyma, majd a gomba is. Sózd, borsozd.
- A főtt lencse felét tedd késes aprítóba, add hozzá a pirított gombát, és néhány másodperc alatt daráld krémesre. (Néhányszor állítsd meg a gépet, és egy spatulával töröld közbe az edény falát)
- Majd tedd át tálba, mehet bele a maradék főtt lencse. Sózd, borsozd, ízlés szerint, add hozzá a fokhagymát, bazsalikomot, petrezselymet, a BBQ szószt, a worcestershire szószt a zsemlemorzsát, és a zabpelyhet.
- Gyúrd össze, és készíts belőle nagyobb diónyi golyókat. Kevés olajon pirítsd meg. Végül öntsd fel a bbq szósszal, és szükség szerint lazítsd fel egy kevés vízzel.
- Tálald azonnal, kínálj mellé krumplipürét vagy a kedvenc köretedet. De akár – falatpálcára szúrva – előételként is prezentálhatod