Cukkini palacsinta

0
1681

…és a szokásos kezdet:

                 árválkodott egy fél cukkini a hűtőben… 😉

Bár a palacsintát általában mi is édesen szeretjük, alkalmanként becsúszik egy-egy renitens darab, mint például ez a cukkini palacsinta, amihez kéksajtszósz készült, és a végén annyira laktatóra sikeredett, hogy ebédre is tökéletes volt.

Mivel, ahogy írtam ismét maradékmentés volt, így a mennyiségek sincsenek kőbe vésve. Azt vedd figyelembe, hogy a tészta szerkezete (kisülve is) egészen könnyű, nem annyira tömör, mint egy lepényé, sokkal inkább mint a pancake-é. Vagyis mikor bekevered a tésztát, nem legyen túl sűrű, de annyira lágy sem, hogy szétfolyjon sütés közben. Ha a tojást szétválasztod, és a fehérjét habbá verve kevered a tésztához, sokkal magasabb, és könnyebb lesz majd a végeredmény 😉

A snidlinget helyettesítheted újhagymával, vagy ha szeretnéd el is hagyhatod, de szerintem nagyon jó, friss ízt tesz hozzá az amúgy nem túl karakteres cukkinihez. A kéksajt pedig részemről a mindenhez is jó kategória, de helyette pl füstölt sajttal is készítheted a szószt.

Cukkinis palacsinta:

hozzávalók: 1 főre

1/2 saláta cukkini (kb 10cm)
1 dl tej
1 tojás
kb 1/2 csésze liszt – 50-70g
1/2 tk sütőpor
1 ek snidling
só, bors

A cukkinit reszeld le a kis lyukú reszelőn, sózd be, és hagyd állni néhány percet. Addig válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá, és tedd félre. Enyhén verd fel a sárgáját is, majd add hozzá a tejet, a snidlinget, a kinyomkodott cukkinit, a sütőport, sózd és borsozd. Keverd bele a lisztet. Egy sűrűbb palacsintatészta állagot kell, hogy kapj. Végül forgasd bele a tojáshabot is. Kanalazz kisebb halmokat egy olajjal vékonyan kikent serpenyőben, és alacsony lángon mindkét oldalát süsd meg. Itt egyébként már pont úgy készül, mint a pancake, és nem is kell neki sokkal több idő a serpenyőben.

Tálald magában, vagy sajtszósszal nyakon öntve

A villám-sajtszószhoz:
1 dl tejszín
50g kéksajt (vagy más, karakteres darab)
1 ek snidling
csipet só, bors

A tejszínt tedd lábosba, forrald fel, és közben morzsold bele a sajtot. Kevergesd, amíg el nem olvad, szórd bele a snidlinget,végül ízesítsd a sóval és a borssal.

Mehet is melegen a palára 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét