…alma ciderrel, és édes-sós granolával 😀
Ritkán készítek levest, és ha igen, akkor is inkább a hagyományos húsleves, gulyás, borsóleves vonalon mozgok. A krémleveseket – néhány kivételtől eltekintve – nem is igazán szeretjük. Persze a sütőtök krémleves ez alól egyértelműen kivétel 😉
Ezért igazi meglepetés volt ez a fogás. Az eredetijére a pinteresten akadtam rá,és a benne lévő almabor már elsőre megragadta a figyelmem. A kétféle sajt, pedig már csak hab volt a tortán 😀
A hagyományos granola, kicsit megtekerve, bacon zsírján pirítva, juharsziruppal…úúúristen <3 (igen, tudom, hogy ez, hogy hangozhat elsőre, de hidd el, az édes és a sós, együtt, nagyon tuti) Persze, ha ez továbbra is túl meredeken hangzik, nyugodtan használj helyette vajat.
…áhh, inkább ne, a vaj unalmas, próbáld ki a bacont és a juharszirupot együtt 😀
_____
Brie sajtos almaleves granolával
Hozzávalók 2-3 főre
A leveshez:
2 evőkanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
1/2 teáskanál szárított kakukkfű
2,5 dl húsalaplé
3 dl almacider
3 szem nagyobb alma
1/4 teáskanál bors
1 evőkanál méz
5 dkg reszelt cheddar sajt
10 dkg brie sajt
Só
A granolához:
2-3 szelet bacon
2 evőkanál juharszirup
6 evőkanál zabpehely
3-4 evőkanál dió vagy mandula
Csipet só
A hagymát vágd apróra, és dinszteld meg az olíva olajon. Szórd meg kakukkfűvel, kicsit forgasd át, és öntsd fel az alaplével, és a ciderrel. Add hozzá a megtisztított és felkockázott almát is. Forrald fel, és addig főzd, amíg az alma meg nem puhul. Ízesítsd a vaníliás borssal, a mézzel. Reszeld bele a cheddart, és tedd hozzá a feldarabolt brie sajtot is. Főzd tovább, amíg a kétféle sajt el nem olvad. Botmixerrel turmixold krémesre, végül ízlés szerint sózd.
A granolához:
A baconszeleteket kockázd fel, és lassan pirítsd meg. Öntsd hozzá a juharszirupot, majd forgasd bele a zabpelyhet és a diót/mandulát is. Pirítsd aranybarnára, de vigyázz, hogy ne égjen meg
Tálalásnál morzsold a leves tetejére.