Ez a nagyon egyszerű, kevert piskóta kb a klasszik „bedobálós” meggyes piskóta tesója. De a meggyet cseresznyére, a cukrot pedig bodzaszörpre cseréltem, és az a helyzet, hogy a bodza és a cseresznye bizony nagyon jó barátok.
Ritkán készítek itthon cseresznyés sütiket, mert gyakorlatilag nincs az a cseresznye-mennyiség, ami nem fogy el itthon még frissen, pláne, ha az a telekről van. De sajnos az utolsó hét esőzései miatt a termés rohamsebességgel tépett az enyészet felé, így mindenképpen fel akartam használni, még mielőtt rossz útra téved.
Hogy mégse a hagyományos bogyós piskóta legyen, a múlthéten készült bodzaszörp került bele, illetve egy kis citrom, hogy ellensúlyozza a bodza és a cseresznye édességét.
…a roppanós textúráért a tetejére pirult mandulalapok felelnek… 😉
Nagyon egyszerű, könnyű, és gyors, és gyakorlatilag bármilyen szezonális gyümölccsel készíthető. Pl sárgabarackkal is nagyon finom
Mivel nem szeretjük a nagyon édes sütiket, így ebbe sem került sok cukor, vagyis tulajdonképpen nincs is benne cukor, csak a szörp. Ha az édesebb piskótákat szereted, akkor a bodzaszörp mellé érdemes még kb 50g cukorral édesíteni.
A potyogtatós sütiknél gyakran előfordul, hogy szalonnás lesz a piskóta, de ennek elkerülésében sokat segít ha:
– a tojást habosra kevered, kifehéredésig
– a sütés első 15 percében nem nyitogatod a sütőt
– a tűpróba itt elég félrevezető, már félúton úgy tűnhet, hogy megsült, de nem, kell neki a 30 perc. Ha nagyon barnulna a teteje (barnulni fog) egy alufóliával takard le a tetejét kb a 20 perc környékén.
– én szárazra töröltem a cserkót – nem tudom, hogy ennek van e bármilyen gyakorlati haszna, de ártani nem árthat
– jahh, ne vágd fel melegen. Én ezzel rendszeresen elvérzek, de hátha van, aki be tudja tartani 😉
Ha ezek sem jönnek be, akkor passz, ötletem sincs. Nálam is előfordul, hogy ugyanazt a receptet készítem, ugyanazzal a módszerrel, egyszer minden jól alakul, máskor pedig tök sűrű az egész. Ha van tipped, jöhet kommentben, szerintem mindannyian hálásak leszünk érte
Bodzás-cseresznyés pite
elkészítés: kb 40 perc
forma mérete: 20-22cm
sütési hőfok: 170’C
hozzávalók:
2 tojás
150ml bodzaszörp
50g cukor – elhagyható, vérmérséklet szerint
100ml olaj
180ml tej
200g liszt
1,5 tk (kb 7g) sütőpor
2 dupla marék – kb 300g cseresznye kimagozva
4-5 ek mandulaforgács
A tojást verd fel habosra – kifehéredésig. Keverd hozzá a bodzát, olajat, tejet. Majd forgasd bele a sütőporral elkevert lisztet. Öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe, potyogtasd bele a cseresznyét, és szórd meg a mandulával. 170 fokos, légkeveréses sütőben 30 perc alatt süsd készre. Majd tedd rácsra és hagyd kihűlni. Szórd meg porcukorral, és már tálalhatod is.