Férjet kétféle sütivel lehet egészen biztosan levenni a lábáról: a kókuszossal és a karamellessel
A múltkori kókusztorta után az volt a kérése, hogy most csokis-kókuszos legyen.
Naná, hogy az lesz 😉
Nem szerettem volna tortát készíteni, és mindenképpen azt akartam, hogy a piskóta és a krém állaga hasonlítson egymásra: a krém legyen sűrű, nem tejszínes vagy mascarponés, a piskóta pedig puha, és szaftos, és nem túl szivacsos.
Készült már itthon hasonló darab, ananásszal megpimpelve, vagyis az alap már megvolt, csak az arányokon változtattam kicsit.
Szerintem hozta az elvártakat 😀
A piskóta réteg kakaóval készült, és ha legközelebb készítem, egy kevés kávét is fogok bele tenni. Ezt nem érezni rajta, viszont még jobban kihozza a kakaó ízét.
Ez nem egy könnyű, levegős piskóta, mint pl a piskótatekercs, vagy a kókusztorta alapja. Sokkal sűrűbb, és szaftosabb, szinte már brownie-szerű
A kókuszos krém kis túlzással egy kókuszos tejbegríz, sűrű kókusztejjel, kókuszreszelékkel, és egy pici kókusz aromával. Ez utóbbit az Auchan-ban szoktam venni, semmi extra turpisság, de szépen megtolja a kókusz hangulatot.
Tulajdonképpen ez nem is krém, hanem egy lágy, kókuszos réteg.
A másik ami tuti ebben a sütőben, hogy – egy tortához képest – sokkal hamarabb elkészül. Vagyis nem kell kívánni, amíg a vastag piskóta kihű, vagy megdermed a krém. A tésztának nem kell sok idő a krémet pedig már langyosan is használhatod, sőt, a kókuszos rétegnél még jó is, ha melegen (nem forrón) dolgozol vele.
…Csokit a tetejére, és mehet is a hűtőbe 1-2 órára. Utána már kész is vagy
Ha mégis inkább tortát szeretnél, akkor azt ajánlom, hogy külön süsd ki a lapokat, mert nem nagyon fogod tudni keresztben felszeletelni, pláne ennyire vékonyra.
Kókuszos szelet:
elkészítés: kb 2 óra
tepsi mérete: nagy „gáztepsi” kb 30x35cm (belső méret)
sütési hőfok: 170’C
- hozzávalók:
a piskótához:
200g liszt
30g kakaópor (cukrozatlan)
150g cukor
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
120ml tej
80ml olaj
2 tojás
120ml forróvíz
a kókuszos réteghez:
400ml/1 doboz kókusztej – a sűrű fémdobozosat használtam
100g kókuszreszelék
100g cukor
3 ek búzadara
1 ek kókuszaroma (elhagyható)
tetejére: 40g tejcsoki + 2 ek tej
Először a piskótát készítsd el: A tojást a cukorral verd fel habosra, kifehéredésig. Add hozzá a tejet és az olajat, majd a kakaót, a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát is. Dolgozd el először egy habverővel, hogy ne borítson el mindent a kakaó, majd jöhet újra a robotgép. Keverd csomómentesre, öntsd fel a forró vízzel, és keverd további 1 percen keresztül. Simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe, figyelj, hogy egyenletes legyen, kicsit csapkodd az asztalhoz, és 170°C-os, légkeveréses sütőben süsd 7-8 percet. Tedd át rácsra (a sűtőpapírt még melegen könnyebb lehúzni, de utána is arra tedd, hogy ne nőjön össze a ráccsal) és hagyd kihűlni. Majd késsel egyenesítsd ki a széleket, és vágd 4 egyforma részre.
A kókuszos réteghez: öntsd lábosba a kókusztejet, add hozzá a cukrot. Ha elolvadt, kanalazd hozzá a búzadarát és add hozzá a kókuszaromát is. Főzd 3-4 percet, hogy a dara megduzzadjon, végül forgasd bele a kókuszreszeléket is. 1-2 perc alatt egészen besűrűsödik majd. Hagyd kicsit hűlni, majd oszd 3 egyforma adagra.
Végül állítsd össze a sütit: Alulra egy piskótalap kerül, erre simíts egy réteg kókuszkrémet. Majd piskóta, krém, piskóta, krém, és végül piskóta.
A tejet add a csokihoz, gőz fölött, vagy a mikróban alacsony fokozaton olvaszd fel. Keverd addig, amíg fényes nem lesz, és kend a süti tetejére. Tedd hűtőbe 1-2 órára, és már tálalhatod is.