Kókuszos szelet

0
4936

Férjet kétféle sütivel lehet egészen biztosan levenni a lábáról: a kókuszossal és a karamellessel
A múltkori kókusztorta után az volt a kérése, hogy most csokis-kókuszos legyen.

Naná, hogy az lesz 😉

Nem szerettem volna tortát készíteni, és mindenképpen azt akartam, hogy a piskóta és a krém állaga hasonlítson egymásra: a krém legyen sűrű, nem tejszínes vagy mascarponés, a piskóta pedig puha, és szaftos, és nem túl szivacsos.

Készült már itthon hasonló darab, ananásszal megpimpelve, vagyis az alap már megvolt, csak az arányokon változtattam kicsit.

Szerintem hozta az elvártakat 😀

A piskóta réteg kakaóval készült, és ha legközelebb készítem, egy kevés kávét is fogok bele tenni. Ezt nem érezni rajta, viszont még jobban kihozza a kakaó ízét.

Ez nem egy könnyű, levegős piskóta, mint pl a piskótatekercs, vagy a kókusztorta alapja. Sokkal sűrűbb, és szaftosabb, szinte már brownie-szerű

A kókuszos krém kis túlzással egy kókuszos tejbegríz, sűrű kókusztejjel, kókuszreszelékkel, és egy pici kókusz aromával. Ez utóbbit az Auchan-ban szoktam venni, semmi extra turpisság, de szépen megtolja a kókusz hangulatot.
Tulajdonképpen ez nem is krém, hanem egy lágy, kókuszos réteg.

A másik ami tuti ebben a sütőben, hogy – egy tortához képest – sokkal hamarabb elkészül. Vagyis nem kell kívánni, amíg a vastag piskóta kihű, vagy megdermed a krém. A tésztának nem kell sok idő a krémet pedig már langyosan is használhatod, sőt, a kókuszos rétegnél még jó is, ha melegen (nem forrón) dolgozol vele.


      …Csokit a tetejére, és mehet is a hűtőbe 1-2 órára. Utána már kész is vagy

Ha mégis inkább tortát szeretnél, akkor azt ajánlom, hogy külön süsd ki a lapokat, mert nem nagyon fogod tudni keresztben felszeletelni, pláne ennyire vékonyra.

Kókuszos szelet:

elkészítés: kb 2 óra
tepsi mérete: nagy „gáztepsi” kb 30x35cm (belső méret)
sütési hőfok: 170’C

  • hozzávalók:
    a piskótához:
    200g liszt
    30g kakaópor (cukrozatlan)
    150g cukor
    1 tk sütőpor
    1 tk szódabikarbóna
    120ml tej
    80ml olaj
    2 tojás
    120ml forróvíz

a kókuszos réteghez:
400ml/1 doboz kókusztej – a sűrű fémdobozosat használtam
100g kókuszreszelék
100g cukor
3 ek búzadara
1 ek kókuszaroma (elhagyható)

tetejére: 40g tejcsoki + 2 ek tej

Először a piskótát készítsd el: A tojást a cukorral verd fel habosra, kifehéredésig. Add hozzá a tejet és az olajat, majd a kakaót, a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát is. Dolgozd el először egy habverővel, hogy ne borítson el mindent a kakaó, majd jöhet újra a robotgép. Keverd csomómentesre, öntsd fel a forró vízzel, és keverd további 1 percen keresztül. Simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe, figyelj, hogy egyenletes legyen, kicsit csapkodd az asztalhoz, és 170°C-os, légkeveréses sütőben süsd 7-8 percet. Tedd át rácsra (a sűtőpapírt még melegen könnyebb lehúzni, de utána is arra tedd, hogy ne nőjön össze a ráccsal) és hagyd kihűlni. Majd késsel egyenesítsd ki a széleket, és vágd 4 egyforma részre.

A kókuszos réteghez: öntsd lábosba a kókusztejet, add hozzá a cukrot. Ha elolvadt, kanalazd hozzá a búzadarát és add hozzá a kókuszaromát is. Főzd 3-4 percet, hogy a dara megduzzadjon, végül forgasd bele a kókuszreszeléket is. 1-2 perc alatt egészen besűrűsödik majd. Hagyd kicsit hűlni, majd oszd 3 egyforma adagra.

Végül állítsd össze a sütit: Alulra egy piskótalap kerül, erre simíts egy réteg kókuszkrémet. Majd piskóta, krém, piskóta, krém, és végül piskóta. 

A tejet add a csokihoz, gőz fölött, vagy a mikróban alacsony fokozaton olvaszd fel. Keverd addig, amíg fényes nem lesz, és kend a süti tetejére. Tedd hűtőbe 1-2 órára, és már tálalhatod is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét