A tavalyi bodza pezsgő után az idén bodza likőr készült. Nna, nem azért, mert a pezsgő ne lett volna jó, deee – uhhh – nagyon finom, hanem mert szeretjük a változatosságot, és sajnos nem volt annyi bodza, hogy jusson a szörpbe, a likőrbe, és még a pezsgőhöz is.
Az elkészítésre kb mint a Tripple sec, tök faék: önts össze mindent és hagyd állni 4 hetet…
…vagyis egyelőre a kész produktumról még nem tudok neked fotót mutatni, de ha várok 4 hetet a végleges fotóval, akkor az idénre már lecsúsztál az egész buliról.
és most őszintén, abból, amiben van:
– bodza
– citrom
– méz
– vodka
csak valami jó sülhet ki 😉
Ahogy mondtam, nem egy bonyolult folyamat:
1 – távolítsd el a szárakat / lehetőleg csak a virágokat használd, a vékony zöldeknek is menniük kell, és az esetleges élőlényeket is szemezgesd ki
2 – szórd üvegbe a szirmokat
3 – jöhetnek a citromkarikák
4 – egy kevés méz
5 – végül öntsd fel a vodkával
ezután nincs más dolgod, csak zárd le, és sötét helyen érleld 4 hetet
Személyes véleményem, hogy nem érdemes vacak vodkával készíteni. Olyat használj, amit amúgy is szívesen meginnál.
Részemről a Russian Standard-ra esküszöm, ami nem csak finom, de ár-érték arányban is rendben van.
A virágot nem kell, sőt nem is szabad lemosni, mert elveszíti az isteni, intenzív aromáját. Citromból kezeletlen héjút válassz. Ha nem találsz, egyszerűen hámozd meg, és így használd a szeleteket.
Bodza likőr
adag: kb 0,5 liter
elkészítési idő: 30 perc + 4 hét (ahamm…én is érzem, ez mennyire gázul hangzik :D)
hozzávalók:
4-5 bodzavirág
3 citromkarika
3 ek méz
500ml vodka
A virágokat gondosan nézd át, hogy ne maradjon rajta lakó, és amennyire tudod, távolítsd el a szárakat. Nem csak a vastagabbakat, de a vékonyat is. Tedd üvegbe, add hozzá a felkarikázott citromot, kanalazd rá a mézet, végül öntsd fel a vodkával. Zárd le, rázd össze, vagy egy kanállal keverd fel, hogy a méz elolvadjon. Tedd árnyékos helyre 4 hétre. Alkalmanként rázd össze.
…1 hónap múlva találkozunk, és meglátjuk, hogy állnak a dolgok 😉