…vagy nevezzük inkább bubis bodzavirág italnak…
Tavaly nyáron, már bőven a bodza szezon után ajánlott a bodza pezsgőt egy kedves követő az Instagramon, és bár próbáltam visszakeresni, hogy pontosan ki volt az, de bevallom nem találtam. Ha magadra ismersz, akkor ezúton is hálás köszönet a tippért
Szóval tavaly óra őrizgetem azt a receptet, hogy végre az idén – szezonban – kipróbálhassam.
Sajnos az már az elején kiderült, hogy az ott leírt formában nem lesz jó a dolog. De némi pinterestes kutatás, és újratervezés után pengék én már palackoztam is az erjedésnek indult bodza – levemet.
Ma pedig már csapra is vertem az alsó üveg extrán bubis „pezsgőmet” – bár még nem tudom, milyen alkoholtartalommal rendelkezik. A napokban érkezik majd a fokoló hozzá, akkor minden kiderül – azért nincsenek illúzióim, nem hiszem, hogy bodza pálinkát csináltam volna
Mielőtt belevágnál, tudd, hogy édes, vagyis ha a száraz pezsgőt preferálod, csalódni fogsz. Persze nem olyan, mintha bodza szörpöt innál töményen, de akkoris…édes, és jó bubis 😉
Néhány technikai tanács
- ahhoz, hogy az erjedés beinduljon, élesztő kell. Van kifejezetten pezsgő élesztő, de 100g a legkisebb kiszerelés, és kb 10e forint. Ebbe még kell kb 1g…szóval annyira nem rentábilis a sztori. Így sima, szárított élesztő került bele. Viszont ezt már csak akkor szórd bele, ha a cukorszirup – amivel leöntöd a virágokat, már szobahőmérsékletre hűlt. Különben azzal a lendülettel ki is nyírod az élesztőgombákat.
- miután palackoztad, a szén-dioxid továbbra is termelődik, vagyis ne használj csatos üveget, mert könnyen szétrobbanhat. Én befőzőfóliát gumiztam az üvegek szájára. Ha valami távozni akár, azon keresztül megteheti. Néhány nap elteltével zártam le végleg az palackokat. Vagy használj műanyag üveget, ami azért enged kicsit. Bár nyilván kevésbé dekoratív…
- ha nagyon hideg helyen van, a forrás teljesen leáll, inkább tartsd szobahőmérsékleten, amíg forr.
- ha nincs ekkora méretű tárolóalkalmatosságod, mérd ketté, és egyszerűen felezd a hozzávalókat a két üvegbe. (nekem sincs-felesben ment kettőbe)
- legyen minden alaposan tisztítva és fertőtlenítve
A tárolásról: bár valóban sokkal dekoratívabb a csatos üvegben tárolt pezsgő, viszont elég fix a térfogata. Nálam nyáron a konyhában volt 2 üveg, mire hazajöttünk a nyaralásból, az egyik felrobbant…vagyis vagy tartsd hűvös helyen, vagy inkább műanyag üvegben, aminek van annyi játéka, hogy nem semmisül meg 😅
elkészítés: érdemi munka: 30 perc + 1 hét várakozás
adag: kb 8 liter
Hozzávalók
Kb 20 tenyérnyi bodzavirágzat
4 citrom (lehetőleg bio, vagy hámozd meg)
1 kg cukor (ahamm…még leírni is fáj, de ebből lesz majd az alkohol )
6 liter víz
5g szárított élesztő
1 ek fehérbor ecet
A virágokról csipkedd le a vastag szárakat, nézd át alaposan, ne maradjanak rajta lakók. Ne mosd meg! Mehet egy nagy üvegbe. A citromot karikázd fel, és pakold a virágokra.
A cukorból és 2 liter vízből főzz szirupot, és öntsd le vele a virágokat. Mehet hozzá a maradék 4 liter víz is. Ha már kihűlt, add hozzá az ecetet és az élesztőt, és takar le egy textillel. 3-4 napig hagyd érni, közben naponta 1-2 alkalommal keverd át. Végül textilen keresztül szűrd át, és mérd palackokba. Hagyd további 3-4 napot érni, majd fogyaszd jól behűtve