Barackos morzsapite

0
3801

Előre szólok, a bejegyzés ismét indokolatlanul sok fotót tartalmaz, de egyszerűen imádom ezt a szinkombót, nem tudok betelni vele 😀

Megkockáztatom, hogy ez a barackos morzsapite a világ legegyszerűbb pitereceptjei közé tartozik. Gyakorlatilag bármilyen alkalomra tökéletes választás, legyen egy kerti buli, családi ebéd, vagy akár egy szimpla kedd.
Nem kell nyújtani, hűteni, az összeállításához pedig elég egy késes aprító.

Gazdag, omlós, vajas tészta, nap érlelte zamatos gyümölccsel – és szerintem ezzel mindent el is mondtam…



…jahh, és egy gombóc vaníliafagyi – így lesz majd teljes az élmény…



Bár konzerv gyümölcsből is készíthető, de azért mégis a friss és zamatos az igazi – tökéletes nyári desszert: nem kell vele pepecselni, és jól bírja a meleget is.


  • Őszibarack helyett nyugodtan használj nektarint, amit akár hámoznod sem kell. Alapvetően az őszibarackot sem kéne, de szerintem nem vagyok egyedül, aki nem annyira csípi a szőrös takaróját, de döntsd ízlésed szerint.
  • Válassz érett, egészséges szemeket, és ha éppen van otthon, akár néhány szem áfonyát is csempészhetsz bele.
  • A cukor mennyisége nagyban függ a barack ízétől is, vagyis, hogy mennyire édes. Eszerint édesítsd a gyümölcsöt
  • Amikor a barackot előkészíted, levet ereszt majd. Próbálj minél kevesebbet lapátolni belőle a tésztára, hogy ne áztassa el azt. Egy szűrőkanál megoldja minden gondod.
  • Javaslat: mielőtt a citrom levét ráfacsarod a töltelékre, reszeld le a héját, mert kelleni fog a tésztához, és a kettévágott citromról levarázsolni a héjat, az gáz…



Készítheted egyben – tepsiben, de akár kis tálkákban is, egy-egy adagos változatban, elegáns desszertté varázsolva ezt az amúgy tök egyszerű darabot



_____

 

Barackos szelet

elkészítés: 20 perc + sütés
forma mérete: kb 20x15cm
sütési hőfok: 190’C

a tésztához:
125 g cukor
1 citrom héja
140 g hideg vaj
300 g liszt
1 tk sütőpor
1 tojás

a töltelékhez:
7-8 közepes szem őszibarack
kb 70 g cukor
15 g/2 ek kukoricakeményítő
1/2 citrom leve

1. A sütőt melegítsd elő 190’C-ra légkeveréssel, mert mire bemelegszik, minden mással is elkészülsz. 

2. A barackot hámozd meg (vagy ne…) és vágd kb 1cm-es cikkekre. Szórd meg a cukorral, a kukoricakeményítővel, és facsard rá a citromot. Óvatosan forgasd össze, és tedd félre. 

3. A tészta hozzávalóit dobd késes aprítóba, és néhány másodperc alatt varázsold morzsásra. Ha nincs aprítód, a lisztet és a vajat morzsold össze, majd gyors mozdulatokkal a többi hozzávalót is fogasd hozzá.

4. A tészta kicsit több mint a felét borítsd a sütőforma aljára. Egyletesen terítsd szét, majd nyomkodd le. Kanalazd rá a barackot a kiengedett leve nélkül úgy, hogy a szélére is jusson belőle, majd szórd rá a maradék tésztát. 

5. Told az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süsd készre. Mielőtt felvágod, hagyd langyosra hűlni.

6. Végül tálald egy gombóc vaníliafagyival a tetején.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét