Házi zabfalatok

0
9914

Ahogy elindulunk itthonról – legyen az BKK-s kaland, vagy autós közlekedés, tuti beindul az éhezők viadala. Vagyis igen, szokott nálam lenni valamilyen rágcsa.
Mondanám, hogy nem is értem, miért van ez, de emlékszem gyerekként mi is pont ilyenek voltunk: mikor elmentünk kirándulni, tuti, hogy már a hegy aljában éhen akartunk halni, úgyhogy azonnal előkerültek a szendvicsek, amik sokkal finomabban voltak, mintha otthon ettük volna ugyanazt ( a végül megmaradt, madárlátta szeletekről már nem is beszélve). Anyu általában tojásrántottás kenyeret csomagolt, imádtuk, és azóta sem esett olyan jól ugyanaz, amint akkor.

Én rövidebb utakra szendvics helyett valamilyen falatkás-dologban szoktam indulni, például ebben a zabkekszben, ami határozottan hajaz a bolti változatra – csak jobb… 😀



Omlós és könnyű, illatos és ropogós, ráadásul könnyen elkészül.



Tippek:

– Ritkán használok zabpehely lisztet. Amúgy nincs vele bajom, csak valahogy eszembe sem jut. Ehhez a recepthez 100g-ra van szükség, vagyis ezért nem vettem egy zacskó lisztet (ami egyébként szerintem brutál drága) hanem kávédarálóban ledaráltam az itthoni zabpelyhet. Tökéletes!

– Lágy, barna nádcukrot használok, mert imádom a mély, karamelles ízét, de a hagyományos barna cukor is jó hozzá. Ha úgy alakul, akkor a sima kristálycukortól sem fog megsértődni.

– Az aszalt áfonyát nyugodtan cseréld le más aszalt gyümölcsre: sárgabarack, meggy, vagy akár a mazsola is remek választás.

– Aszalt gyümölcs helyett csokival is feldobhatod, válassz hozzá sütésálló csokicseppet, vagy akár magvakkal is felturbózhatod.

– Nem kell a nyújtással és a szaggatással vacakolni, elég csak golyókat készíteni, és formázni. Ha szeretnéd, hogy egyformák és szabályosak legyenek, kapj elő egy pogácsaszaggatót, és használd sablonként. Nyomkodd bele a tésztát az enyhén vizezett formába, és igazítsd csinosra. Ha nem akarsz a szaggatóval vacakolni, vizes kézzel lapítsd el a korongokat.



Végül pakold tele vele a (légmentesen záródó) sütis dobozt is, mert 1 hónapig biztos, hogy nem lesz semmi baja. Valószínűleg utána sem, de ezt még nem sikerült kipróbálni 😛

Házi zabfalatok:

Adag: kb 20 darab 6 cm átmérőjű kekszhez
Sütési hőfok: 170’C
Sütési idő: 15 perc

hozzávalók:
100 g zabpehelyliszt
50 g darált dió
100 g vaj
100 g apró szemű zabpehely
100 g lágy barna nádcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 tojás
1/2 tk sütőpor

100 g aszalt áfonya

  1. A lisztet és a hideg felkockázott vajat tedd aprítóba. Néhány másodperc alatt daráld morzsásra.
  2. Add hozzá a többi hozzávalót, a diót, a zabpelyhet, a nádcukrot, a citrom reszelt héjat, a tojást és a sütőpor. Daráld addig, ameddig össze nem áll a massza. Nem kell neki sok idő, csak néhány másodperc. Borítsd a masszát egy tálba, és forgasd hozzá az apróra vágott áfonyát.
  3. Enyhén vizezett kézzel, és egy evőkanállal, készíts kis golyót. Picit vizezd meg a pogácsa szaggatót is, és nyomkod bele a tésztát. Igazítsd el hogy mindenhol ugyanolyan vastag legyen, majd óvatosan egy, csavaro mozdulattal, vedd le a formát. A széleket picit igazítsd el.
  4. Tedd 170 °-ra előmelegített légkeveréses sütőbe és 15 perc alatt süsd készre.
  5. Szed rácsra és hagyd hogy teljesen kihűljön.
  6. Tárold légmentesen záródó dobozban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét