Almás-diós muffin

0
5589

Szilárd meggyőződésem, hogy minden háziasszony életében van egy olyan korszak, amikor viharos viharos szerelembe esik a muffinnal, és hihetetlen mennyiségben és formában készíti azt. Ez nem is csoda, hiszen az egyik leghálásabb darab, faék egyszerű, gyakorlatilag elronthatatlan, és ha van egy jó recepted, a végletekig variálható. Aztán általában egy időre feledésbe merül – pláne, ha már a család is lázad, hogy már megint muffin? – de azért évről-évre, időről-időre mindig előkerül.

Nálunk sincs ez másképp, idejét sem tudom, mikor készítettem utoljára, de most megint volt itthon pár nyomi alma

eskü, már meg sem tudom számolni, hogy ezt a mondatot hányszor írtam le… 😀

a sütő is épp be volt kapcsolva…

Igazi piknik és kirándulós süti, és csemete sem sértődik meg, ha ezt találja az uzsi dobozban

almás muffin

A nagy muffin titok 😉

A jó muffinnak két titka van:

1; nem szabad túlkeverni a tésztát. Ez nem olyan, mint egy kelt tészta, hogy minél többet melózol vele, annál jobb lesz a végeredmény. A muffinnak pont elég, ha annyira összekevered, hogy már ne legyenek benne nagy lisztdarabok. Vagyis véletlenül se kézi robotgéppel keverd hozzá a lisztet, hanem fogj egy villát, és csak annyira forgasd össze, amennyire muszáj.

2; a másik, hogy ne süsd túl. Mikor a tésztát kiveszed a sütőből, még olyan, mintha nem sült volna át, pedig de. Vagyis még benne van a hevület 😉 Ha tovább sütöd, rommá szárítod, és bár frissen ez kevésbé lesz zavaró, de másnapra már tök gáz lesz.

Ha erre a két dologra figyelsz, elégedett leszel a végeredménnyel.

almás muffin

Még két dolog:

– ha laposabb muffint szeretnél, akkor alacsonyabb hőfokon készítsd – hosszabb ideig, ha magasabbat, vagyis azt a naagy, bucis tetejűt, akkor nyugodtan menj fel 200’C-ra, és süsd kb 15 percet.

– az extra ropogós felső rétegért szórd meg a tészta tetejét 2-3 csipet cukorral, ami istenien rásül majd a sütőben 😉

Végül pedig, variáld a belekerülő gyümölcsöt kedved, szezon és aszerint, hogy épp mi van otthon 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét