…amit elég becsapósan hívhatnék hamis blonie-nak is, de ez elég nagy átverés lenne, mert ebben sem cukor, sem vaj, de még liszt sincs. Akkor mégis miért merült fel a párhuzam? Mert enyhén ragacsos, és édes, szaftos, és picit tömény…
csak nem a vajtól és a csokitól, hanem a rommá érett (de azért nem barna), mézédes banántól, és a lágy mandulavajtól. Nyilván a fehércsoki cseppek azért dobnak az egész projecten, de összesen kb másfél evőkanál van benne, ami lehet vagy 5g 😛
Tulajdonképpen ez nem más, mint egy banános zabszelet, nevezhetjük akár sült zabkásának is. Faék egyszerű, de pont ettől lesz ennyire finom, és szerethető…
…na, meg attól, hogy össze-vissza kb 5 alapanyagra van hozzá szükséged. Jahh, és csak egy banánra
Végy 4 érett banánt…
Ha már valaha jártatok úgy, hogy rátok érett a banán (naná, mindenki volt már így), és szerettél volna valamit kezdeni vele, akkor a hozzávaló receptek nagy része így kezdődik: 3 (vagy 4) érett banán, ahamm…anyád…köszi…
nálam rendszeresen kb 1 marad meg, vagyis két lehetőség játszik: megy a mélyhűtőbe – ha befér – vagy valaki betolja itthon – ha kell, ha nem.
Szóval emiatt lett ez a recept: az egy darab nyomorult, érett banán miatt…tehát, ha legközelebb marad egy szem érett banán otthon (szerintem még sosem írtam le egy bekezdésen belül, hogy banán), akkor gondolj erre
Azért persze ne legyenek illúzióid, nem ebből fog majd jóllakni a család, azért ez egy szánalmasan kis adag…
…és őszintén? Csak emiatt biztos nem melegíteném be a sütőt. De ha épp sütöd a valamit, 5 perc alatt egy ilyet is összedobhatsz, és 15 perc alatt már kész is van. Akár másnap reggelire, a kávé mellé tökéletes lesz majd
Ha szeletelni szeretnéd, akkor hagyd a formában kihűlni, ha jó a kanál is, akkor ess neki még melegen 😉 ebben az esetben én simán el tudok képzelni mellé valamilyen fanyar, pl erdei gyümölcsből készült „ragut”, hasonlóan, mint egy morzsasüti esetében, csak itt nem együtt sül a kettő. A lehetőségek korlátlanok, kísérletezz, és próbálj ki új kombinációkat 😉
Banános zablepény
Répás minikosárkák
Elkészítés: 20 perc
Adag: 6 szelet
Forma mérete: 12×16
Sütési hőfok: 180’C
Hozzávalók:
1 érett nagyobb banán
50g apró szemű zabpehely
1 púpos ek mandula vagy mogyoróvaj
1 tk vanília aroma
1/2 tk sütőpor
1,5-2 ek csokicsepp
A banánt nyomd össze, mehet hozzá a mandulavaj, a zabpehely, a vanília, és a sütőpor. Keverd el, forgasd bele a csokicseppet (pár szemet félretehetsz a tetejére, ha szeretnél), majd tedd a sütőpapírral bélelt, vagy vékonyan kiolajozott tepsibe. 180 fokon, légkeveréssel, 15 perc alatt süsd meg. Melegen még picit lágy a tészta, vigyázz, ne süsd túl.