Az egyik kedvenc őszi-téli italunk ez a vörösáfonyás almacider. Gyakorlatilag folyamatosan készítem a szezonban, teljesen megunhatatlan. Melegen vagy hidegen, naranccsal vagy nélküle, sok fahéjjal, vagy még több csillagánizzsal…sosem lesz egyforma, éppen amihez kedvünk van. De a vörösáfonyát sosem hagyom ki, mert imádom az enyhén savanykás és fanyar ízét.
Mivel ahogy írtam, nem mindig egyforma az alapanyagok aránya, így a színe is eszerint változik. Ha több az áfonya, rózsaszínűbb, ha inkább a narancs dominál, akkor inkább sárgásabb, tea-színűbb. Tehát ha neked nem ilyen lesz a színe, egy pillanatig se foglalkozz vele, ez teljesen normális.
Körülbelüli mennyiségeket írok, bevallom még sosem mértem, de azért lássuk be, ez nem francia cukrászat, nincs is rá szükség.
Annyi almából készítsd, ami éppen van otthon. Főzés közben nem teszek bele semmilyen édesítőt, de miután elkészült, alkalmanként 1 teáskanál cukorral szoktam ízesíteni, ami még jobban kiemeli íz ízeket. Természetesen ezt édesítővel is helyettesítheted. De ha nagyon édesek a gyümölcsök, erre nincs is szükség
Lehetőleg kezeletlen héjú narancsot válassz, vagy egyszerűen hámozd meg.
A gyümölcs összenyomásához egy sima krumplinyomót és sűrű szűrőt használok, hogy ne nagyon
maradjanak benne rostok.
Áfonyás alma cider
hozzávalók:
3-4 szem nagy, édes alma
10-15 dkg friss vagy fagyasztott vörös áfonya
2 narancs
2–3 fahéjrúd
2 csillagánizs
1 ek szegfűszeg
1 evőkanál egész szegfűbors
kb 2l hideg víz
cukor vagy édesítőszer / opcionális
Az almát és narancsot mosd meg, és szeleteld fel. A cukron (édesítőn) kívül minden mehet egy lábosba, öntsd fel a vízzel, és alacsony lángon főzd kb 2 órát. De ha hármat fő, akkor sem lesz semmi baja… 😉
A megfőtt gyümölcsöket nyomd össze, és szűrd át az egészet egy sűrű szűrőn. Ízlés szerint ízesítsd a cukorral vagy édesítővel. Kancsóban, vagy üvegben a hűtőben tárold, és 1 héten belül fogyaszd el.