Ennek a hajtogatott, vagy angolosan Pull Apart bread -nek az alapja tulajdonképpen egy pizzatészta, amit sok fűszerrel, és kétféle sajttal ízesítettem, és szorosan egymás mellé pakoltam. Kívül ropogós, belül krémes 😉
Langyosan – na persze, ha ki tudod várni, amíg kihűl…- isteni vacsora…vagy reggeli, ha vagy olyan lelkes, hogy két órával hamarabb felkelj, mint a család többi tagja, hogy időre az aszalton illatozzon 😛
_____
Hozzávalók:
elkészítés: kb 2,5 óra
sütési idő: 180’C
sütési idő: 30-40 perc
A tésztához:
500 g BL00 liszt
1 csomag szárított élesztő (7 g)
1 tk cukor
50 ml olívaolaj
1,5 teáskanál só
300 ml langyos víz
A kenéshez:
4 ek vaj
30 g reszelt parmezán
100 g reszelt trappista
1 tk fokhagymapor
1 tk morzsolt bazsalikom
1/2 tk morzsolt oregánó
1/2 tk vöröshagyma granulátum
1 tk só
A tésztához szitáld tálba a lisztet, add hozzá a cukrot, a sót, majd keverd el. Készíts mélyedést a közepébe, morzsold bele az élesztőt, és öntsd fel a langyos vízzel. Az olajat is hozzácsorgatva alaposan dagaszd ki, és letakarva, 1 óra alatt keleszd a duplájára.
A fűszereket keverd össze az olvasztott vajjal és a parmezánnal.
A megkelt tésztából nagyobb diónyi gombócokat szaggass. Lapogasd el, és az egyik oldalukat kend meg a fűszeres vajjal, majd szórd rá a trappistát. A következő tésztagolyóval szintén így bánj el, és rakd az előzőre. Ha már 6-8 tésztaréteg van egymáson, állítva tedd a kenyérformába. A rétegezést addig ismételd, amíg a tészta el nem fogy. A maradék fűszeres vajjal kend meg a kenyér tetejét, ha maradt sajt, azt is szórd rá.
Letakarva ismét keleszd 1/2 órát, amíg e tészta bele nem nő a formába. Ezután 180 fokos, légkeveréses sütőben 30-40 percet süsd. (Tűpróba!) Ha nagyon barnul a teteje, félidőben takard le alufóliával.
Mielőtt felkoncolod, hagyd kicsit hűlni 😉