Mivel csemete beteg, így nem elég, hogy az éjszakák elég nyűgösek, de még a reggelek is nagyon korán kezdődnek. Egy ilyen -amúgy is hátrányokkal induló napon – nincs is jobb, mint nekiállni egy kis házi tésztának 😛 Egyébként tényleg jól esnek ilyenkor a hasonló tevékenységek, amivel nem csak lefoglalom aprólábút, de engem is kikapcsol.
Ez az étel tulajdonképpen a múltkori fetás-sütőtökös pirítós továbbgondolása, más formába öntése.
Na meg persze a sütőtök is elég népszerű a családban…
Ráadásul mivel a hétvégi vásárlás valahogy hiányosra sikeredett, abból gazdálkodtam, amit itthon találtam.
Sütőtökös kecskesajtos ravioli
Elkészítés: kb 2 óra
Adag:4 személyre
Hozzávalók 3 főre
A töltelékhez:
1 közepes (orange) sütőtök
1/2 csésze parmezán
2 szál rozmaring
só, bors
olívolaj
A tésztához:
3 csésze liszt (kb 450g)
2 tojás
2 ek olívaolaj
0,5dl melegvíz
nagyobb csipet só
A tálaláshoz:
3 ek vaj
1 szál rozmaring
kecskesajt (vagy akár feta) ízlés szerint
Először a tököt készítsd el: Vágd közepes kockákra, locsold meg az olajjal, sózd borsozd, és szórd meg az aprított rozmaringgal. 180’C légkeveréses sütőben süsd kb 30 percet, vagy amíg meg nem puhul. Nem kell, hogy megpiruljon, csak legyen puha.
Tedd át egy tálba, add hozzá a reszelt parmezánt. Ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal, és egy villával törd össze. Nem kell, hogy nagyon pépes legyen, csak ne legyenek benne nagy darabok. Tedd félre, hogy teljesen kihűljön.
A tésztához keverj össze 2 csésze, kb 300g lisztet a két tojással, olajjal, vízzel sóval. A többi lisztet apránként add hozzá, hogy könnyű, lágy, de ne ragacsos tésztát kapj. Gyúrd, amíg sima nem lesz a felülete, majd tedd félre pihenni fél órára.
Ha letelt az idő, vágd 4-5 egyforma darabra a tésztát, és kezd el nyújtani. Én tésztagépet használok, ezzel nyilván könnyebb dolgom van, de azért nem lehetetlen nyújtófával sem. A végén egy hajszállal kevesebb, mint 1 mm vékony tésztát kell, hogy kapj. A házitészta készítéséhez itt találsz tippeket.
Ha megvagy a nyújtással, kiskanállal tegyél kis halmokat egy tésztacsíkra, és takard le egy másik lappal. Igazítsd el, és a lehető legjobba nyomd ki a levegőt töltelék mellől, mielőtt körben lezárnád, és lenyomnád a tésztát. Ha van ravioli nyomdád, akkor azzal, ha nincs akkor egy derelyevágóval, vagy akár egy sütikiszúróval (vagy csak simán egy késsel) szaggasd ki a tésztát. A leeső darabokat gyúrd össze, és nyújtsd ki újra. Tedd lisztezett felületre, majd a szokásos módon, lobogó, forró vízben főzd ki. A kevergetéssel óvatosan, nehogy kiszakadjon a tészta, és elússzon a töltelék 😉
Közben egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és szórd bele a rozmaringot. Picit pirítsd, de óvatosan, nehogy a vaj megégjen. Ha megfőtt a tészta, szedd a serpenyőbe, és alkalmanként óvatosan átforgatva pirítsd meg a vajon. Tálalásnál morzsolj rá kecskesajtot 🙂