Mézeskalácsos gofri

0
234

Már évek óta van a blogon mézeskalácsos gofri recept, de mostanában inkább a kelt változatot részesítem előnyben, úgyhogy kellett már egy új Mézeskalácsos gofri recept 😉

Ez a kelt gofri szerintem sokkal finomabb, mint a hagyományos, palacsinta-szerű változat. Sűrűbb, tartalmasabb, kívül ropogós, belül puha. Az egyetlen gond vele az, hogy kelt, és ahammm…tényleg kelnie kell. Vagyis ha nálatok is már kora reggel, vagyis ébredéskor éhezők viadala van, akkor sanszos, hogy a család nem lesz elég türelmes ahhoz, hogy megvárja, amíg a tészta összekaparja magát.
Persze azért nem akarlak lebeszélni róla, mert ahhh…isteni, de számolj vele, hogy nem 10 perc alatt készül el.

Nálunk ezért készül relatív ritkán, mert pl én nem vacsorázom, vagyis abban a pillanatban, mikor kinyitom a szemem, már meg is kordult gyomrom 😀 Így az, hogy még egy órát várjak a reggelire – totál életszerűtlen 😀
De azért nem kell aggódni, családi nyomásra alkalmanként asztalra kerül… 😛

Mézeskalácsos gofri (1)



A klasszikus mézeskalácshoz hasonlóan mézzel készítettem, illatos fűszerekkel, és fahéjas narancssziruppal öntöttem nyakon

A szirup egyébként tulajdonképpen egy hmmm…nevezzük mellékterméknek: a kandírozott narancs után megmaradt cukorszirupot narancslével és fahéjrúddal tovább főztem, a végeredmény pedig valami egészen fantasztikus lett.

Ha nem tervezel kandírozott narancsszeleteke készíteni (pedig nem rossz ötlet) akkor így készítsd:

  1. 200 g cukrot és 150 ml vizet keverj el, karikázz bele 1/2 kezeletlen héjú narancsot, nyomd bele a másik fele levét, és dobj hozzá 1 rúd fahéjat.
  2. Főzd magas fokozaton 10 percet, majd halászd ki a narancsszeleteket (forgasd cukorba, és rácson hagyd megdermedni – expressz „kandírozott” – azért ha van időd, csináld rendesen ;))
  3. Hagyd kihűlni, majd töltsd üvegbe és dobd bele a fahéj rudat is. Tárold hűtőben, 1 hónapig nem lesz baja.
Mézeskalácsos gofri (3)

Mézeskalácsos gofri

adag: kb 12 darab
elkészítés: kb 90 perc

Hozzávalók:
200ml tej
7g szárított élesztő (1 csomag)
250g liszt
1,5 tk mézeskalács fűszer
60g méz
60g cukor
100 g vaj
2 tojás

  1. A vajat, a mézet és a tejet langyosítsd meg, hogy a vaj elolvadjon, de ne legyen forró, nehogy kinyírd az élesztőgombákat. A tojást válaszd ketté: a sárgáját add a tejes keverékhez. A fehérjét tedd félre.
  2. A liszthez keverd az élesztőt, a mézeskalács fűszert és a fahéjat. Majd mehet hozzá a tejes keverék. Dolgozd össze egy fakanállal. Nem kell dagasztani, csak jól keverd el, és letakarva hagyd, hogy kb 40 perc alatt a duplájára nőjön.
  3. Ezután keverd hozzá a cukrot (ez egy kicsit bonyolultabb művelet, de ne add fel, végül elkeveredik majd) és a közben habbá vert tojásfehérjét is forgasd bele óvatosan.
  4. Melegítsd elő a gofri sütőt, alul-felül kend ki vékonyan olajjal, és mehet bele a tészta. Ezt ki kell tapasztalni, és erre a 1/4 cup-ot használom (60ml), kb az a mennyiség, ami kitölti a helyet, de még nem folyik ki oldalt a tészta. De ez természetesen a sütő méretén is múlik. Gofri-sütő teljesítménytől függően 4-5 perc alatt süsd készre, és pakold rácsra, hogy az alja se nedvesedjen be. 
    Tálald narancsszeletekkel, áfonyával, vagy ami épp kéznél van, a narancs sziruppal nyakon öntve 😉 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét