Igen…tudom, hogy már vége a karácsonynak, de már csak 355 nap van a következőig, így ideje is nekilátni a készülődésnek 😀
Na jóó…neem, de nem tudom, ti hogy vagytok vele, nálunk nem csak karácsonykor készülnek fahéjas-gyömbéres ételek, hanem bármikor. Akár januárban is 😉
Nem állítom, hogy sűrűn nekilátok gofrit sütni – nna, nem mintha nagy meló lenne – de azért hétvégén alkalmanként rá lehet venni. Pláne, ha Mini, és Férj egyszerre dobja be magát…azért ott elég nehéz nemet mondani 😀 Vagyis ez konkrétan úgy szokott történni, hogy a két összeesküvő beszélget:
– Apa, éhes vagyok!
– Mit szeretnél reggelizni?
– Nem tudom (érteed, eszébe nem jut, hogy gofrit egyeen…)
– Nem ennél gofrit?
– Deeigeeeen
– Jóó, menj, fűzd meg (vagyis keltsd fel :)) anyát puszival…
Mondjuk szavam nem lehet, Mini elég korán kel, és legalább plusz egy órát mindig hagynak még előtte aludni <3
A hagyományos gofri mellet azért igyekszem variálni, így most ez a fűszeres, gazdag változat készült. Az édes juharszirup, vagy csokiöntet helyett pedig egy kicsit fanyarabb áfonyaöntet került rá.
Bár csemete inkább a csokis változatra szavazott, de szerintem a narancsos áfonyával volt igazi az élmény 🙂
Ez egy elég nagy adag lett, nyugodtan felezd a mennyiségeket, de az a helyzet, hogy nálunk a nap folyamán simán elfogyott, amolyan „ha elmegyek mellette felkapok egyet” formában
Mézeskalácsos gofri
elkészítés: kb 15 perc + a sütés
Hozzávalók: 8 párhoz
a tésztához:
25 dkg liszt
4 tojás
10 dkg nádcukor
0,5 dl tejföl
1,5 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
1,5 teáskanál gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg olvasztott vaj
2,5 dl tejszín
3 evőkanál méz
csipet só
A kenéshez: olívaolaj
A szószhoz:
20 dkg vörösáfonya (lehet fagyasztott is)
2 dl víz
1 púpos teáskanál étkezési-kukoricakeményítő
1/2 narancs leve
A tészta hozzávalóiból készíts sima tésztát. Forrósítsd fel gofrisütőt, kend ki olajjal, és két evőkanál tésztát mérj bele oldalanként. 5 perc alatt süsd készre. Kanalazd, amíg az összes tészta el nem fogy.
Közben a szószhoz tedd fel főni az áfonya kétharmad részét a vízzel. Néhány perc alatt főzd szét a bogyókat. A kukoricakeményítőt 3-4 evőkanál vízben old fel, és sűrítsd be vele a szószt. Végül öntsd hozzá a narancs levét, és szórd bele a félretett áfonyaszemeket. Tálalásnál csurgasd a gofrik tetejére