A napokban züzzentem rá, hogy a hagyományos, klasszikus reggeli palacsinta, úgynevezett pancake recept, meg nincs is a blogon. Van belőle citromos, és túrós, de a klasszikus eddig valamiért elmaradt. Pedig ha valami, akkor az igazán sűrű vendég nálunk.
A tésztája szinte teljesen megegyezik megegyezik a hagyományos palacsinta tésztával, csak egy picit sűrűbb annál, illetve sütőport is tartalmaz.
A könnyű, magas, laza pancake titka az, hogy külön vered fel a tojásfehérjét a sárgájától, és relatív magas hőfokon sütőd. Mert ha túl alacsony a hőfok, akkor az előtt átsül a palacsinta, hogy átfordítanád. Így nem fog majd felemelkedni, mert a B oldala már “meghúzott”.
Általában csak az első adag előtt szoktam lekenni a sütőlapot olajjal, a továbbiaknál már nincs rá szükség, de te ismered a serpenyődet, tégy szükség szerint. A kenés pedig tényleg kenés: egy ecsettel, totál vékonyan kerül rá olaj.
Általában 2 tojásból szoktam készíteni, ebből egy egész emberes adag lesz, egy három tagú családnak bőven elég reggelire.
A hozzávalókat 1 tojáshoz adom meg, így könnyen vérmérsékletre szabhatod.
Pancake
elkészítés: 15 perc
adag: 8 darabhoz (kb tenyérnyi méretű)
Hozzávalók:
1 egész tojás
130 gram liszt ( egy csésze)
1-1,5 evőkanál cukor
170 ml tej
1/2 tk sütőpor
csipet só
Opcionális: csipet fahéj
Elkészítés:
- a tojásokat választ ketté a fehérjét egy csipet sóval vet kemény habbá tedd félre.
- A sárgájához add hozzá a tejet majd a lisztet a sütőport és a cukrot is. Kevert csomómentesre, majd óvatosan forgasd hozzá a tojásfehérjehabot.
- Vékonyan kiolajozott sütőlapra vagy serpenyőben mérj egy-egy adagot (én ehhez a negyed csészét vagyis 60 ml-es formát szoktam használni) közepes hőfokon kicsit magasabban sőt, és amikor a tészta felületén elkezdenek bubik képződni, egy lapáttal óvatosan nyúlj alá, és egy határozott mozdulattal fordítsd át. Süsd meg kb 30 mp alatt a másik felét is és szed rácsra
- Tálald azonnal: friss gyümölccsel, juharsziruppal, vagy fahéjas narancssziruppal