Őrülten régóta keresek egy olyan gofri receptet, ami ropogósra sül, és lehetőleg nem szervül a sütővel sem. Eddig kb 1 ilyet találtam, egy kakaós gofrit (a recept csak itthon, papíron létezik, valamikor leírom majd… :P), de az nem az, ami számomra az igazi gofrit jelenti. Ezek leginkább amolyan sűrűbb palacsintatészták, amiket vagy eszeveszetten alá kell olajozni, vagy vakarhatod a sütőből a beleégett részeket. De olyan is volt, hogy konkrétan az első adag után, amit kisütöttem, vágtam ki az egész tésztát, mert már azt sem tudtam kivarázsolni a lapok közül…
Sokáig idegenkedtem a kelt gofritól, leginkább azért, mert egy gofrira nehogymár 1 órát kelljen várni, mire elkezdhetem sütni. Ez mégis mennyire gáz dolog már…
Mikor végre rászántam magam, egyből meg is volt az AHHAAA élmény. Mert az bizony olyan, mint amilyennek (nekem) a gofrinak lennie kell 😀
Szerintem még ember nem írta le ennyiszer, hogy gofri, 10 sorban…
Van tartása, ropogós, nem nyeklik-nyaklik, mint egy ráncos palacsinta, és bár kell alá némi zsiradék, nem sok, és egyáltalán nem ragad bele a sütőbe.
Egyetlen hibája, hogy kb 40 perc, mire az élesztő teszi a dolgát, de a végeredmény ismeretében ez nem akkora áldozat. Még nálunk is belenyugodott a család: ha gofrit szeretnének, arra bizony kicsit várni kell
Kelt gofri
Hozzávalók:
(ebből egy elég emberes adag lesz, egy 4 tagú családnak bőven elég)
200ml tej
7g szárított élesztő (1 csomag)
250g liszt
20g vaníliás cukor
120g cukor
100g vaj
2 tojás
A vajat és a tejet melegítsd meg, de ne legyen forró, nehogy kinyírd az élesztőgombákat. A tojást válaszd ketté, a sárgáját add a tejes keverékhez. A liszthez keverd az élesztőt, és a vaníliás cukrot, majd mehet hozzá a tejes keverék. Dolgozd össze egy fakanállal. Nem kell dagasztani, csak jól keverd el, és letakarva hagyd, hogy kb 40 perc alatt a duplájára nőjön. Ezután keverd hozzá a cukrot (ez egy kicsit bonyolultabb művelet, de ne add fel, végül elkeveredik majd) és a közben habbá vert tojásfehérjét is forgasd bele óvatosan.
Melegítsd elő a gofri sütőt, alul-felül kend ki vékonyan olajjal, és mehet bele a tészta. Ezt ki kell tapasztalni, és erre a 1/4 cup-ot használom (60ml), kb az a mennyiség, ami kitölti a helyet, de még nem folyik ki oldalt a tészta. De ez természetesen a sütő méretén is múlik. 5-6 perc alatt süsd készre, és pakold rácsra, hogy az alja se nedvesedjen be.
Tálald gyümölccsel, csokival, amivel csak szeretnéd 😀
Jó étvágyat!
Nagyon kíváncsi voltam erre a gofrira, már elég sok félét kipróbáltam, de élesztőssel még eddig nem próbálkoztam. Nem bántam meg, tényleg jó állaga lett, annyira gyorsan elfogyott, hogy azonnal jött a következő csapat összeállítása. Azt hiszem ez sokmindent elárúl. 😄
Szia Katus, köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy ízlett 😀 Nálunk is nagy kedvenc, ritkán van ideje kihűlni 😀