Füstölt sajtos roló

0
482

Mondanám, hogy gyerekkorom egyik nagy kedvence volt a sajtos roló, de az az igazság, hogy sosem szerettem igazán, mert tömény vaj az egész. Aztán egyszer, vagy tizensok évvel ezelőtt valahol ettem füstölt sajtos rolót, és ahhhh… imádtam könnyű volt benne a krém, és a füstöltsajt… ezután évekig kerestem ugyanezt az élményt, de sehol nem találtam, úgyhogy nem volt mit tenni, itthon kellet összehozni valamit.

A neten fellelhető receptek mindegyike tele vaj vajjal, így kellett valami más változat. A kedvenc sajtszószom pedig igazán tuti alapnak bizonyult mmm…tudjatok ki vegyen legközelebb bolti.

Nagyon lelkes állapotomban biztos nekiálltam volna a leveles tészta elkészítésének is, de most nem volt ilyen, ráadásul már nem maradt a mélyhűtőben sem az előző adagból, így most kész tésztával készült.



Hasznos ketyere hozzá az a fém henger (habroló formaként keresd), amire rá tudod tekerni a tésztát, hogy azon süsd meg, de enélkül is simán össze tudod hozni: Egyszerűen hajts ketté egy A4-es lapot hosszában, majd tekerd fel a megfelelő vastagságra. Ragaszd meg celluxszal, és az egészet vond be alufóliával.

2019-es recept, még a régi blogról, a Kifőztük magazinba készült 🙂

Füstölt sajtos roló

adag: 6 darab
sütési hőfok: 200’C
sütési idő: 15 perc

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta (275g)
5 dkg trappista (a két oldalra)

a krémhez:
4 evőkanál vaj
2 csapott evőkanál liszt
3 dl főzőtejszín
20 dkg reszelt füstölt sajt
1 tojás sárgája

a kenéshez: 1 tojás

  1. Először a krémet készítsd el: A vajat tedd lábosba olvaszd fel, és szórd meg a lisztel. Pirítsd meg, öntsd hozzá a főzőtejszínt (előtte érdemes egy percre mikróba dobni), és keverd csomómentesre. A sajtot a tojássárgájával együtt add a szószhoz, és addig kevergesd, amíg el nem olvad. Sózd ízlés szerint, és legalább négy órára tedd hűtőszekrénybe.
  2. A leveles tésztát a rövidebb oldal mentén vágd kb 2 cm-es csíkokra, és átlapolva tekerd fel a hengerekre. Egy rolóhoz két tésztacsíkot használtam. Jöhet a maradék tészta is.
  3. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kend le tojással, és 200 fokon, légkeveréssel 15 perc alatt süsd aranybarnára. Hagyd kicsit hűlni, majd óvatosan távolítsd el a fém hengereket.
  4. A tölteléket robotgéppel habosítsd ki (jóó, nyilván nem lesz tejszínhab, de nagyon jó könnyű lesz tőle a krém ;)), töltsd habzsákba, két oldalról nyomd a teljesen kihűlt tésztarolókba. A két végüket forgasd a reszelt sajtba, és már tálalhatod is.
  5. Ha kibírod, és hagyod állni egy éjszakát a tészta kicsit bepuhul, de mindenképpen hűtőben tárold

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét