– amikor az idő a legjobb fűszer 😉
Ez a recept – vagy úgy általában a lassan sült receptek – nem a rohanós hétköznapokra való. Ez a fajta főzés akkor jó, amikor van időnk hagyni, hogy az ízek kibontakozzanak, és a hús igazán megpuhuljon. 100 fokos sütőben, letakarva, 3,5-4 órán át süljön a csirkemell, ami ennyi idő alatt szó szerint szét fog esni. Nincs benne semmi trükk – csak só, egy adag jó BBQ szósz, és idő.
Ha viszont mégis egy kellemes szerdán tálalnád a „pulled” fogásod, érdemes elgondolkodnod egy lassúfőző edényen. Nem, ez nem egy reklámos poszt, évek óta használom, és imádom. Este összekészítem a bármilyen húst, vagy pörköltet, vagy chilis babot, vagy székelykáposztát, vagy…na jó, még sokáig sorolnám…bekapcsolom 8-10 órára (ételtől függően) és reggelre az edény elvégzi a varázslatot.
Ezt a csirkét – mivel viszonylag későn találtam ki, mit szeretnék ebédre – reggel készítettem össze a sütőben, és „magasabb” hőfokon készítettem, mint a lassú főző, ami 80 fokon muzsikál.
A BBQ szósz nem csak ízesítésre való ebben a receptben: ez az egyetlen folyadék, amiben a hús sül, – illetve a saját, kisülő leve, amit majd szépen vissza is forgatunk hozzá – és ez adja meg az étel karakterét is. Én az egyszerűség kedvéért most boltit használtam, de ha van kedved, készíthetsz házit is. A lényeg, hogy füstös, enyhén édeskés és sós-savanykás legyen – ezek az ízek fognak beleivódni a húsba a hosszú sütési idő alatt.
És itt mindjárt álljunk is meg egy pillanatra – a lassan sütés vagy főzés nem egyenlő a szétfőzéssel. Vagyis nem, nincs olyan, hogy készítsünk gyorsan lassan sült húst. Az alacsony hőmérséklet hatására a kötőszövetek felbomlanak, a hús szaftos és omlós lesz, szálakra omlik, míg a szétfőzött hús inkább csak pépes.
Amikor lejárt a sütési idő, jön a legviccesebb rész: szedd szét a húst két villával – olyan omlós lesz, hogy ez könnyedén megy –, majd tedd vissza a tepsibe, tolj rá még egy kis szószt, és tedd a grill alá még 5 percre. Ez az a lépés, amitől a hús textúrája még izgalmasabb lesz: kívül kissé ropogós, belül továbbra is puha és szaftos. Vagyis a „pulled chicken” életérzés 😉
A lassan sült BBQ csirke remekül illik pl tortillába tekerve – ha van időd, érdemes házi tortillát készíteni, de persze boltival is működik. Mellé jöhet a frissítő tzatziki: joghurt, reszelt uborka, fokhagyma, citromlé, só, bors, és ha van otthon, egy kis friss kapor is mehet bele. A csirke füstös, gazdag ízét tökéletesen kiegyensúlyozza ez a hűs mártogatós.
Tökéletes választás egy hétvégi ebédre vagy akár egy baráti kerti bulira is
Ez a fogás nem csak ízletes, de jól variálható is. Kínálhatod salátával, sült zöldségekkel, rizzsel vagy akár sült burgonyával is. Teheted hamburgerzsemlébe, de hidegen is finom, így akár másnap is jól jön egy gyors ebédre. Ráadásul mivel a sütő végzi a munka nagy részét, tényleg kifejezetten praktikus darab.
Nálam most ezek kerültek bele:
- Tzatziki: joghurt, reszelt uborka, fokhagyma, citromlé, só, bors, kapor
- Paradicsomsali: koktélpari, uborka, lilahagyma, só,
- Pácolt hagyma
- Sárgarépa szalagok: sárgarépa, só, bors, 10 perc
_____
Lassan sült csirkemell
elkészítés: 4 óra
sütési hőfok: 100’C
hozzávalók:
1 csirkemell
Só
kb 200 ml BBQ szósz + 50 ml a végén
Elkészítés:
- A csirkemellet sózd be, tedd hőálló tálba és öntsd nyakon a 200 ml BBQ szósszal. Forgasd meg a szószban a húst, takard le alufóliával, és told a sütőbe. Állítsd 100 fokra (nálam légkeveréssel) és süsd kb 3,5 órát
- Egy villával nyomkodd meg a húst, és ha könnyen szétomlik, kész is vagy: cincáld szét a szálakat, és nyomd rá a maradék szószt.
- Tedd vissza a sütőbe, és grill fokozaton, magas lángon adj neki további 5-7 percet, hogy picit megpiruljon.
- Tálald azonnal tortillában, tzatzikivel, és salátával