Lassan sült sertés

0
608

…almával, hagymával és savanyú káposztával

Imádjuk a lassan sült húsokat, egészen más élmény, mint egy hagyományosan készült sült, mert az alacsony hőmérséklet hatására a kötőszövetek felbomlanak, a hús szaftos és omlós lesz. Nincs szükség külön zsiradékra, és gyakorlatilag bármivel fűszerezheted.

Lassan sült sertés


…és, hogy miért is süss lassan?

Amikor alacsony hőfokon sütsz, akkor sokkal egyenletesebben melegszik át a hús, a nedvesség nem párolog el gyorsan, és szaftos és omlós lesz a végeredmény. A hús ízei koncentráltabbakká válnak és gazdagabbak lesznek.

Amikor azt mondom hogy alacsony hőmérséklet, akkor valóban arra gondolok: valahol 80 és 120 Celsius között.
Ez a különböző húsoknál persze más-más hőfokot jelent:

  • szárnyasokat 80-100C° között
  • sertést 90-120C° között míg a
  • marhahús 100-120C° között érdemes sütni

Például a csirkecombot is tudod nagyon alacsony hőmérsékleten sütni, úgy, hogy az egyáltalán nem száradt ki de annyira omlós lesz hogy szinte leválik a csontról. Én 100C°-on szoktam sütni 2-2,5 órán keresztül, majd további 10 perc alatt még rápirítok egyet a bőrére, hogy isteni ropogós legyen

Nálunk 2, vagyis inkább 2,5 és fél személyre készülnek a hasonló fogások, vagyis nem szoktam hatalmas adagokat készíteni. Bár mostanában csemete is egy elég combos adagot szokott elfogyasztani de ettől függetlenül ritkán sütök egyben nagyobb darab húst. Most is inkább két szeletet készítettem – ugyan jól vastag darabokat – ami egyrészt bőven elég volt hármunknak egy evésre, másrészt hamarabb el is készült. Tehát nyugodtan használj kisebb méretű húsokat, csak aszerint állítsd be a sütési időt.
A leírásban – az egyszerűség kedvéért – 1 nagyobb, kilós darabra adtam meg a hozzávalókat és az elkészítést.


Mindig vedd figyelembe hogy mekkora darab húst készítesz, az általános „szabály” hogy 1 kg egész darabban lévő hús sütése 2-4 órát vesz igénybe – a hús fajtájától függően.
Tudom, hogy mindig ott a kísértés, hogy vizet önts alá, de nincs rá szükség, mert a hús elég nedvességet enged majd. Ha mégis leküzdhetetlen vágyat érzel, akkor maximum 80-100 ml fehérbort, vagy a savanyú káposzta levét öntsd hozzá.

Sokszor használok lassúfőző edényt, ami szerintem az egyik legpraktikusabb konyhai darab. Ez megint egy másik folyamat, mert az edény kb 80 fokon működik. Így 8-12 órát simán elszaunázik benne az étel 10-12 óra alatt olyan marhapörit rittynet neked, hogy csak nna…

Ha nincs lassúfőződ, és 10-12 órád, akkor szuperül jön egy vaslábas, ami egyenletesen melegszik át, és tökéletesen tartja a hőmérsékletet. A sütési időbe számold bele, hogy idő, mire a vaslábos teljesen átforrósodik.

_____

Lassan sült sertés almával és savanyú káposztával

adag: 4-6 személyre
sütési hőfok: 120’C
sütési idő: 3-4 óra 

Hozzávalók:
1 kg sertés lapocka, vagy comb egyben
Só, bors
2 közepes fej hagyma
2 közepes alma
Kb. 150 g savanyú káposzta
2 ek barna cukor

  • Az almát tisztítsd meg, és vágd kb. fél centiméteres szeletekre. A hagymával ugyanígy bánj el, de legyen egy picit vékonyabb. Tedd félre mindkettőt
  • A húst sózd és borsozd.
  • A hagymát és az almát tedd a lábos aljára erre tedd erre mehet a hús is. Ha zsírosabb, akkor a zsíros oldalával felfelé.
  • Takard be a savanyú káposztával, picit nyomkod le, majd szórd meg a barna cukorral.
  • Fedd le, és 120C°-os sütőben süsd 3-3,5 órát, vagy amíg meg nem puhul. Ha késznek ítéled, egy villával szed rostokra húst, alaposan forgasd át a megsült káposztával, almával, hagymával.
  • A sütőt kapcsold magas grill fokozatra és tedd vissza a húst kb. 10-15 percre. Ha megpirult, már tálalhatod is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét