Házi tortilla tekercs

0
3454

Évek óta itthon sütöm a kenyeret, zsömlét, kalácsot, kiflit, és igen, a tortilla is itthon készül. Mert egyébként tök egyszerű: liszt, víz, só, olaj, sütőpor – és nincs olyan fura gumi állaga és enyhén műanyag íze, mint a bolti, előre csomagolt változatnak.



Praktikus darab, ha nincs kedved begyújtani a sütőt, vagy egyszerűen más formába csomagolnád a saját, vagy a gyerkőc uzsonnás „szendvicsét”

Ha pedig nem szendvics, akkor valamilyen krémmel szoktuk megtölteni, de akár tojásrántottát, sonkát és zöldséget, vagy bármi hasonlót tekerünk bele, ami épp kéznél van



Tippek:

– A tésztát mindenképpen hagyd állni legalább 30 percet. Az sem baj, ha hosszabb időre elfelejtkezel róla, de 2 óránál többre azért ne.
– Ha már elkészítetted a golyókat, akkor azokat, amivel épp nem dogozol, takard le, hogy ne száradjon ki.
– A kisült tortilla lapokat a konyharuhával együtt tedd rácsra, így nem nedvesedik majd be az alja.
– Simán fagyasztható, így érdemes egyszerre akár nagyobb adagot is csinálni. Amikor rákívánsz, csak dobd be a tésztát egy papírtörlőn a mikróba 30 másodpercre, és olyan, mintha akkor sütötted volna frissen.


Tortilla

adag: 8 darab
elkészítés: kb 1 óra

Hozzávalók:

300 g liszt
1 tk sütőpor
1/2 tk só
3 ek olívaolaj
180 ml víz

1. Keverd el a száraz hozzávalókat, majd add hozzá az olajat és a vizet is. Gyúrj egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát, takard le, és tedd félre ,minimum 30 percre. 2 óránál többet azért ne hagyd állni 😉
2. oszd 8 részre és egyenként gömbölyítsd ki. Fogj egy golyót, és minél kevésbé lisztezett felületen nyújtsd ki minél vékonyabbra. Akkor jó, ha már majdnem átlátsz rajta
3. Száraz serpenyőben – a közepesnél kicsit magasabb hőfokon – 30-30mp alatt mindkét oldalát süsd meg.
4. Tedd 2 réteg konyharuha közé, hogy puha maradjon, tégy így a többi tésztával is, és hagyd teljesen kihűlni.

A fetakrémhez:
200g feta
50-70 ml görög joghurt
8-10 szem olivabogyó
5-6 levél bazsalikom
só, bors ízlés szerint

A fetát tedd késes aprítóba, vagy ess neki egy villával. Az utóbbi nagyobb meló, de ne add fel, nyomd, amíg lágy és krémes nem lesz. Lazítsd egy kevés görög joghurttal – ha aprítót használsz, mehet is a feta után. Ízesítsd sóval és borssal, végül keverd hozzá (ezt már csak villával) az apróra vágott olajbogyót és a finomra vágott bazsalikomot is. Én most töltött bogyót használtam, de bármilyen jó hozzá. A bogyón kívül mehet bele akár apróra vágott aszalt paradicsom is.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét