Fűszeres húsgolyó krémes mártásban

0
730

…házi orecchiette tésztával

Egyszerű, gyors is kiadós egytálétel: fűszeres fasírtgolyók, krémes mártásban, a házi tészta pedig csak a ráadás 😉

Fűszeres húsgombóc (7)


Húsgolyó – darált sertést használtam, de a csirke vagy a pulyka is teljesen jó hozzá. Sőt, akár keverheted is. Ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, hogy szabályos golyó maradjon a fasírt, akkor a sütőben is elkészítheted. Bevallom én nem szoktam bekapcsolni és bemelegíteni a sütőt azért, hogy megsüssek benne 20 gombócot, mikor serpenyőben is tökéletes átsül. Csak pirítsd körbe, majd fedő alatt süsd át teljesen. De ha nagyobb adagot készítesz, érdemes megfontolni a sütős megoldást, hiszen akkor egy körrel túl vagy az egészen.

Fűszerek – a gombócban hagymát és fokhagymát használtam. A hagymát a nagy lyukú reszelőn reszeltem le, mert így nem kellett vacakolnom azzal, hogy finomra vágjam annyira, hogy ne maradjanak nagyobb darabok a húsban. Ráadásul sokkal szaftosabb is lett a reszelt hagyma.
Ezen kívül ment bele rozmaring, kakukkfű, oregánó, és bazsalikom. Helyettük használhatsz olasz fűszerkeveréket is.

Fűszeres húsgombóc (1)

Köret – Orecchiette tésztát gyúrtam hozzá, de bármilyen, általad kedvelt tészta jó barátja lesz. Tészta helyett a krumplipüré vagy a rizs is jó választás hozzá.

Fűszeres húsgombóc (2)

Nálam ebből a mennyiségből 20 gombóc lett – kb 4 személyre

Fűszeres húsgombóc (4)

Ha szereted a hasonló fogásokat, próbáld ki ezeket is 🙂

Húsgolyó – krémes, aszalt paradicsomos mártásban
Krémes, paradicsomos gnocchi csirkével
Gomba stroganoff

_____

Fűszeres húsgolyó krémes szószban

elkészítés: kb 1 óra
adag: kb. 20 golyóhoz

hozzávalók: 
500 g darált sertéshús
50 g zsemlemorzsa
30 g parmezán sajt
1 ek petrezselyem
1-1 tk rozmaring, oregánó, bazsalikom, kakukkfű vagy olasz fűszerkeverék
1 csapott tk teáskanál só
¼ teáskanál bors
1 nagy tojás , felverve
1 közepes hagyma, nagyon finomra aprítva vagy reszelve
3 gerezd fokhagyma összenyomva

3 ek olívaolaj

Szósz
2 ek vaj
2 ek liszt
500 ml húsalaplé
1 ek Worcestershire szósz
1 tk petrezselyem
1 tk rozmaring
2 ek hagyma – lereszelve
2 gerezd fokhagyma
1 ek mustár
100 g tejföl

  1. A fasírt hozzávalóit alaposan keverd el, és készíts belőle kb 4 cm átmérőjű golyókat.
  2. Egy serpenyőben melegítsd fel három evőkanál olívaolajat, és süsd körbe a fasírt golyókat. Ha már megpirultak, fedd le és hagyd hogy kb. 5-6 perc alatt teljesen átsüljenek. Szedd tányérra és tedd félre.
  3. A serpenyőbe dobj két evőkanál vajat, Olvaszd fel, és szórd meg két evőkanál liszttel. Kb. 1 perc alatt pirítsd világos zsemle színűre. Fokozatosan öntsd fel az alaplével, majd ízesítsd a szósz hozzávalóival: A reszelt vagy nagyon finomra vágott hagymával, fokhagymával, Worcestershire szósszal, rozmaringgal, petrezselyemmel, mustárral, és a tejföllel. Keverd csomómentesre, és alacsony lángon főzd további 5 percet.
  4. Tedd vissza húsgolyókat és melegítsd át őket a szószban.
  5. Tálald azonnal: tésztával, krumplipürével, vagy a kedvenc köreteddel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét