Ha egyszerű, gyors is kiadós egytálételt keresel, akkor jó helyen jársz, mert ez a húsgolyó, krémes fürdőben pont ilyen.
Zöldfűszerekkel, lágy aszalt paradicsommal, és parmezánnal – akár hétköznap este is gyorsan összedobhatod, és másnap magaddal viheted ebédre. Ez utóbbi nálunk mindig fontos momentum, mert Férj itthonról viszi az ebédet, én pedig igyekszem olyan fogásokat készíteni, amik melegítve is finomak. Szóval rántott húst ritkán csomagolok (másnap) ebédre 😀
Húsgolyó – darált sertést használtam, de a csirke is teljesen jó hozzá.
Fűszerek – a gombócban szárított hagymát és fokhagymát használtam, de ennek igazán csak praktikus okai vannak: sokkal egyszerűbb egyenletesen elkeverni pl a vöröshagyma port, mint a bármilyen apróra vágott hagymát. De ettől függetlenül nyugodtan használd azt, ami van otthon.
A szószban a bazsalikom-oregáno kombó helyett az olasz fűszerkeverék is remekül működik
Aszalt pari – használj olajban eltett változatot, ami puha és fűszeres
Köret – Orecchiette tésztát gyúrtam hozzá, de bármilyen, általad kedvelt tészta jó barátja lesz. De akár orzó-val – ami mondjuk szintén tészta…- is szuper hozzá. Ha hanyagolnád a tésztát, a krumplipüré is jól megy hozzá
Nálam ebből a mennyiségből 20 gombóc lett, amiből hárman – 2 felnőtt, 1 gyerek – kiadósan megebédeltünk.
Húsgombóc krémes mártásban
adag: 2 személyre
elkészítés: 30-40 perc
hozzávalók:
a gombóchoz:
350g darált sertéshús
1 tojás
60g zsemlemorzsa
1csapott tk fokhagyma granulátum vagy 2 gerezd friss fokhagyma
1 tk szárított vöröshagyma vagy 1 kis fej friss
2 ek reszelt parmezán
1 tk pirospaprika
1/2 tk só /ízlés szerint
1/2 tk bors
a sütéshez 3 ek olaj
a szószhoz:
3 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
1/2 tk bazsalikom
1/2 tk oregánó
200ml húsalapé
200ml főzőtejszín
3 ek parmezán
7-8 szelet aszalt paradicsom
Tálaláshoz: parmezán, bazsalikom
Készítsd el a húsgolyót: keverd el a hozzávalókat és készíts diónyi gombócokat. Olajon pirítsd meg. Szedd ki a pirult gombikat, és tedd félre.
A meleg serpenyőbe mehet a vaj, és az összezúzott fokhagyma. 1-2 perc alatt pirítsd illatosra, és szórd hozzá a zöldfűszereket is. Picit még hagyd pirulni, majd öntsd fel az alaplével és a tejszínnel. Ízesítsd a durvára vágott aszalt paradicsommal, és a parmezánnal. Főzd 4-5 percet, hogy besűrűsödjön, és tedd vissza a gombócokat. Adj neki további 5 percet és már készen is vagy. Tálald egy kis parmezánnal megszórva, néhány friss bazsalikomlevéllel.