French 75 koktél

0
1056

Mi is lehetne az év utolsó posztja, mint egy klasszikus és elegáns pezsgőkoktél, a French 75, vagyis annak egy változata, amiben a hagyományos cukorszirup helyett bodzaszörp kerül ebbe a nagyon ütős darabba.

French 75 2

Ez az édes-savanykás, frissítő ízű koktél, könnyed boróka jegyekkel, könnyen csúszik, és elég alattomos…úgyhogy csak óvatosan a fogyasztással 😉

A pezsgő szárazságán egy picit simít a bodzaszirup, az gin borókás ízéhez pedig jól megy a citrom fanyarsága.

A French 75 koktél, az első világháborúból származó könnyű, gyorstüzelő francia 75mm-es a Soixante-Quinz lövegről kapta a nevét (ami – bár nem ide tartozik – 1897-ben készült el, és a világ első korszerű lövege volt)
Úgy tartják, a koktél gyorsan és pontosan lő, akár egy ágyú, ami nem meglepő, mert a pezsgőben lévő szén-dioxid még jobban fokozza a gin hatását.

Nevét amerikai önkéntes pilóták találták ki, akik Franciaország oldalán harcolva előszeretettel ünnepelték győzelmeiket pezsgő és konyak keverékével (French 125)

A klasszikussá vált receptet 1930-ban Harry Creddock, a Savoy Cocktail Book című gyűjteményének végleges változatában adta ki, French 75 néven, amely tartalmazott: gint, pezsgőt, citromlevet és cukorszirupot.

French 75


Az eredeti French 75 összetétele és arányai:
gin – 30 ml
pezsgő (habzóbor)
50 ml; citromlé
15 ml; cukorszirup (cukor és víz egyenlő részekben)
15 ml; citromhéj – díszítésre.

Érdemes száraz pezsgőt használni (brut), hogy a koktél sav és édesessége kiegyensúlyozott maradjon. Félszáraz vagy félédes pezsgőnél használj kevesebb cukorszirupot- 5-10 ml.

1. Tégy jeget, gint, cukorszirupot és friss citromlevet egy shakerbe
2. Rázd fel, és szűrd át a keveréket szűrőn (bárszűrőn) előre hűtött pezsgőspohárba (fuvola) vagy koktélpohárba (martini pohár). 3. Öntsd bele a pezsgőt (habzóbort), és óvatosan keverd össze.
4. Díszítsd citromhéjjal

A koktélnak több változata létezik, ahol a gint másik alkohol, vagy a cukorszirupot egyéb szirup váltja fel. Nekem pl a gin-áfonyalé-citrom-pezsgő is nagy kedvencem 😉

French 75 bodza koktél

hozzávalók:

jég
3cm gin
1,5cl frissen facsart citrom
2cl bodzaszörp
6cl száraz pezsgő

A metódus uganaz:
Tedd a jeget, gint, bodzaszörpöt és a friss citromlevet egy shakerbe
Rázd fel, és szűrd át a keveréket hűtött pezsgőspohárba (fuvola) vagy koktélpohárba (martini pohár)
Öntsd bele a pezsgőt, és óvatosan keverd össze.
Díszítsd citromhéjjal

cheers ! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét