Ha megkérdeznéd, hogy milyen a viszonyom a levesekkel, biztos, hogy csípőből rávágnám, hogy nem vagyunk nagy barátok. De ha jobban belegondolok, ez mostanában már nem is igaz, és ilyenkor télen, kifejezetten boldoggá tesz egy tányér gazdag, és sűrű leves.
Mint ez a csirkés, orzó tésztás darab, ami most kifejezetten hűtőkipakolós céllal készült.
Remek helye lett a január elsejéről megmaradt pár szem barna gombának, a jobb napokat is látott sárgarépának, és egy fél, sült csirkemellnek.
Azért is szeretem ezeket a hedonista raguleveseket, mert tökéletesen megfelelnek arra, hogy az amúgy már kevés maradékokból, mindhárman egy kiadósat ebédeljünk.
…jóó, azért még sütöttem mellé néhány palacsintát, csak a biztonság kedvéért… 😉
Igazi téli, gyorsan összedobható, melengető fogás. Tökéletes választás a sötét, és nyomi januárra.
A tésztát azért szoktam megpirítani főzés előtt, mert sokkal kevésbé ázik el, vagy fő szét a levesben. Ha nincs otthon orzó-d, használj helyette pl mini kagylótésztát, vagy akár vadrizst.
Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy többféle gomba is a rendelkezésedre áll, ne habozz vegyesen használni 😉
Krémes lencseleves
Elkészítés: kb 1 óra
Adag: 3-4 személyre
Hozzávalók:
300g barna gomba
1/2 sült csirkemell vagy comb…vagy ami éppen van otthon
1 közepes sárgarépa
1 kis fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 tk szárított kakukkfű
1 ek zeller zöld apróra vágva vagy szárított
80g orzó tészta
1 l csirkealaplé
100ml főzőtejszín vagy tejföl
4-5 ek vaj – két részletben
só, bors
Egy száraz serpenyőben enyhén pirítsd meg az orzót, és tedd félre.
A gombát mosd meg, és vágd vékony szeletekre. A vaj felét olvaszd fel, és pirítsd meg rajta a gombát. Ha már puha sózd és borsozd, majd főzd el róla a levet. Szedd tányérra és tedd félre.
A maradék vajon futtasd meg az apróra vágott hagymát, majd a vékony szeletekre vágott sárgarépát. Fedő alatt 10-12 perc alatt párold puhára. Majd add hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a zeller zöldet is.
1-2 perc alatt pirítsd illatosra. Tedd vissza a gombát, jöhet a falatnyi darabokra tépkedett (vágott) sült csirke. Öntsd fel az alaplével, és add hozzá a tésztát is, majd főzd puhára. Közben kóstold meg, és ha szükséges sózd meg.
Végül öntsd fel a tejszínnel (tejföllel), forrald fel, és tálald forrón, egy kanál tejföllel megkoronázva.